διατροφή για περισσότερη ενέργεια όλη μέρα
Υγεία και διατροφή

Περισσότερη ενέργεια όλη μέρα

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Οι τροφές που συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας είναι το “καύσιμο” του οργανισμού μας, γι’ αυτό και ο καλύτερος τρόπος να βελτιστοποιήσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας είναι να βεβαιωθούμε ότι παρέχουμε στο σώμα μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ας δούμε μερικές συμβουλές για καταπολέμηση της καταβολής και αύξηση της αποδοτικότητας. Με απλά λόγια, τι πρέπει να τρώμε για περισσότερη ενέργεια όλη μέρα.

Περισσότερα και μικρότερα γεύματα

Εκτός από το τρόφιμο αυτό καθεαυτό, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η συχνότητα και η ποσότητα των γευμάτων μας. Φαντάζομαι πως όλοι κάποια στιγμή έχουμε νιώσει υπνηλία μετά από ένα μεσημεριανό ή βραδινό μεγάλου όγκου. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργειά του για να αφομοιώσει και να πέψει αυτό το μεγάλο γεύμα, αντί να τροφοδοτεί τον υπόλοιπο οργανισμό.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγουμε το λεγόμενο food coma μεταγευματικά είναι να μοιράζουμε την τροφή μας σε περισσότερες τακτικές ανατροφοδοτήσεις του σώματος, χωρίς όμως να επιβραδύνει τις υπόλοιπες λειτουργίες.

Πράσινο τσάι

μπορούμε να πίνουμε πράσινο τσάι αντί για καφέ για περισσοτερη ενέργεια

Το πράσινο τσάι έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Ομοίως με τον καφέ, περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τα ενεργειακά επίπεδα. Ωστόσο, το πράσινο τσάι περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται L-θεανίνη, η οποία μπορεί να μετριάσει τις επιδράσεις της καφεΐνης, όπως το άγχος και η νευρικότητα, και να δώσει ώθηση στην ενέργεια του οργανισμού μας.

Αυγά

η λευκίνη,διεγείρει την παραγωγή ενέργειας

Τα αυγά εκτός από μία τροφή που προκαλεί πολύ καλό κορεσμό , αποτελούν και σημαντική πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες μπορούν να παρέχουν μια σταθερή ανατροφοδότηση ενέργειας. Επιπλέον, το βασικό αμινοξύ των αυγών είναι η λευκίνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή ενέργειας με διάφορους τρόπους.

Βρώμη

Δεδομένης της περιεκτικότητάς της σε σύνθετους υδατάνθρακες, η βρώμη αποτελεί πολύ καλή επιλογή πρωινού για ενέργεια όλη την ημέρα. Ακόμη, περιέχει β-γλυκάνη, μια διαλυτή φυτική ίνα, η  παρουσία της οποίας στο πεπτικό σύστημα καθυστερεί την εκκένωση του στομάχου και την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα και άρα, ομαλοποιεί την παροχή ενέργειας. Εκτός αυτού, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη διαδικασία της ενεργειακής παραγωγής, όπως οι βιταμίνες Β, ο σίδηρος και το μαγγάνιο.

Σπόροι chia

οι σπόροι chia είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας για περισσότερη ενέργεια όλη μέρα

Οι συγκεκριμένοι σπόροι είναι μια εξαιρετική πηγή παρατεταμένης ενέργειας χάρη στην περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, σε ακόρεστα λίπη και ω-3 και σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με μια μελέτη σε αθλητές αντοχής, η κατανάλωση σπόρων chia προ της προπόνησης προσφέρει εξίσου σημαντικά ποσά ενέργειας με τα αθλητικά ποτά υδατανθράκων. Στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να προσθέτουμε λίγες κουταλιές chia στο smoothie, στη βρώμη, στο γιαούρτι ή στη σαλάτα μας.

Μπανάνες

Εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και βιταμινών του συμπλέγματος Β που βοηθά στη διάσπαση της τροφής για παραγωγή ενέργειας και άρα περισσότερη ενέργεια όλη μέρα

Εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και βιταμινών του συμπλέγματος B, δηλαδή καταλυτικών παραγόντων για τις μεταβολικές διεργασίες διάσπασης της τροφής προς παραγωγή ενέργειας.

Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι προσθέτοντας τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή μας διατροφή και διασφαλίζοντας τα σταθερά επίπεδα γλυκόζης με μικρά και τακτικά γεύματα, μπορούμε να επιτύχουμε την ομαλή παροχή ενέργειας στον οργανισμό και τη βελτιστοποίηση της σωματικής μας απόδοσης. Μπορούμε να έχουμε δηλαδή περισσότερη ενέργεια όλη μέρα.

Φυσικά, σε συμπτώματα έντονης αδυναμίας και επίμονης κόπωσης, είναι συνετό να συμβουλευτούμε ιατρό και διατροφολόγο, αφού μπορεί να αποτελούν ενδείξεις κάποιας διατροφικής έλλειψης ή αναιμίας.

Διαβάστε επίσης Πώς να χορταίνουμε περισσότερο τρώγοντας λιγότερο.

One Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *