Υγεία και διατροφή

Φράουλες: Η «αντιοξειδωτική βόμβα» της άνοιξης

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Καλό μήνα! Ο Μάιος σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης και του καλοκαιριού και μαζί τους κάνουν εμφάνιση πολλά δροσιστικά, εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Ένα από αυτά είναι και οι φράουλες, μία αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων. Σήμερα θα αναλύσουμε τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά που προσφέρουν οι φράουλες και τα αξιοσημείωτα οφέλη τους για την υγεία.

Οι βασικές αντιοξειδωτικές, φυτικές ενώσεις που απαντώνται στις φράουλες είναι:

  • Πελαργονιδίνη. Η κύρια ανθοκυανίνη στις φράουλες, η οποία αποδίδει και το χαρακτηριστικό, έντονο κόκκινο χρώμα.
  • Ελλαγικό οξύ. Ένα αντιοξειδωτικό πολυφαινόλης που έχει πολυάριθμα, αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.
  • Ελλαγιταννίνες. Κατά τη διάρκεια της πέψης, οι ελλαγιταννίνες μετατρέπονται σε ελλαγικό οξύ.
  • Προκυανιδίνες. Ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών, βρίσκονται συνήθως στους σπόρους της φράουλας και έχουν αντιαλλεργικές και αντικαρκινικές δράσεις.

Ανθοκυανίνες στις φράουλες

Περισσότερα από 25 διαφορετικά είδη ανθοκυανινών έχουν βρεθεί στις φράουλες, με τη πελαργονιδίνη να βρίσκεται σε περισσότερη αφθονία. Συγκεντρώνονται στη φλούδα και στη σάρκα των φρούτων και η περιεκτικότητά τους είναι συνήθως ανάλογη της έντασης του χρώματος του φρούτου, αυξάνοντας κατά πολύ καθώς ωριμάζει ο καρπός. Οι τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες, συσχετίζονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά σε ό,τι αφορά την καρδιαγγειακή λειτουργία, ελαττώνοντας την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Άλλες θετικές επιδράσεις των φραουλών στην υγεία, που πιθανόν να σχετίζονται με την υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, είναι:

  • Βελτίωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού.
  • Μείωση του οξειδωτικού στρες.
  • Μείωση των επιπέδων φλεγμονής.
  • Βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας.
  • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Ελλαγιταννίνες και ελλαγικό οξύ στις φράουλες

Οι φράουλες κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων πηγών φαινολικών αντιοξειδωτικών, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούν οι ελλαγιταννίνες και το ελλαγικό οξύ. Η κύρια ελλαγιτανίνη στις φράουλες ονομάζεται sanguiin H-6 και έχει αντιοξειδωτικές επιδράσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου και προστατεύοντας από χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Ακόμη, το ελλαγικό οξύ φαίνεται πως εμπλέκεται στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του καρκίνου του στόματος και του ήπατος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής.

Συνοψίζοντας, οι φράουλες αποτελούν μία εξαιρετική προσθήκη σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, προσφέροντας εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αποτελώντας σύμμαχο στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *