Υγεία και διατροφή

Τι είναι το Burnout και πως το διαχειριζόμαστε

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Τι είναι το Burnout και πως το διαχειριζόμαστε;  Το burnout ή «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» περιγράφει μια κατάσταση στρες που οδηγεί σε σοβαρή σωματική, ψυχική και συναισθηματική εξάντληση. Συχνά προκύπτει μετά από περιόδους έντονου άγχους και πολύωρης, στρεσογόνου εργασίας. Οι εκδηλώσεις του συνδρόμου είναι χειρότερες από μία συνηθισμένη κόπωση, καθώς δυσχεραίνει πολύ την καθημερινότητα και μπορεί να καθιστά δύσκολο για τους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν το άγχος και να χειριστούν καθημερινές ευθύνες. Ανησυχητική είναι η αύξηση της εμφάνισης burnout στο γενικό πληθυσμό, ενώ υπολογίζεται πως το 2020 ο επιπολασμός του ήταν μεγαλύτερος από τα προηγούμενα έτη κατά 24%.

τι είναι το burnout και πώς το διαχειριζόμαστε

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν burnout συχνά αισθάνονται πλήρη έλλειψη παραγωγικότητας, υιοθετούν μία απαισιόδοξη στάση και αισθάνονται απελπισία. Καθημερινές ευθύνες ή ακόμα και απλές διαδικασίες όπως το σήκωμα από το κρεβάτι το πρωί μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητες για κάποιον που πάσχει από το σύνδρομο. Η ίαση του burnout συνήθως δεν επέρχεται από μόνη της και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ελοχεύει ο κίνδυνος για εμφάνιση σωματικών και ψυχικών ασθενειών όπως κατάθλιψη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση και ο επαρκής ύπνος ως παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του συνδρόμου.

Συχνές εκδηλώσεις του burnout

  • Κόπωση. Οι πάσχοντες αισθάνονται σωματική και συναισθηματική εξάντληση. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, πόνους στομάχου, απώλεια όρεξης και αλλαγές στον ύπνο.
  • Απομόνωση. Τα άτομα με burnout τείνουν αποφεύγουν τις συναναστροφές με φίλους, συναδέλφους ή ακόμα και μέλη της οικογένειας.
  • Νευρικότητα. Το burnout συνήθως προκαλεί ευερεθιστότητα στους πάσχοντες, οι οποίοι εμφανίζουν μία κυκλοθυμία στη διάθεσή τους.
  • Αυξημένη συχνότητα ασθενειών. Το μακροχρόνιο στρες και το burnout ενδέχεται να μειώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, θέτοντας το άτομο πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα, γρίπη, κ.α. Ακόμη μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.

Σημεία πρόληψης και διαχείρισης burnout

Άθληση

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, έκτος από τα οφέλη στη σωματική υγεία, συμβάλλει σημαντικά και στην ψυχική. Ακόμα και σε ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, λίγη ώρα περπατήματος, ποδηλάτου ή γυμναστηρίου μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αποβολή του στρες.

Ισορροπημένη διατροφή

Η επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων (πχ από ψάρια, καρύδια, λιναρόσπορο) οξέων έχει συσχετισθεί με φυσική αντικαταθλιπτική δράση. Ακόμη, το μεσογειακό πρότυπο διατροφής ερευνάται τα τελευταία χρόνια σε αρκετές μελέτες ως προτεινόμενη μέθοδος για βέλτιστη ψυχική υγεία.

Καλές συνήθειες ύπνου

Οι επαρκείς ώρες ύπνου και η καλή ποιότητα αυτού είναι απαραίτητες για τη σωματική και ψυχική ευημερία ενός ατόμου.

Υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Η επαγγελματική ψυχολογική βοήθεια είναι πολύ σημαντική σε πάσχοντες burnout για τη διαχείριση του συνδρόμου.

Εν κατακλείδι, παρόλο που το burnout αποτελεί μία μάστιγα της εποχής μας και που το καθημερινό άγχος ενδεχομένως να είναι αναπόφευκτο, υπάρχει τρόπος να προλάβουμε την εμφάνιση του συνδρόμου ή έστω να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά. Ακολουθώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, μεριμνώντας τόσο για τη σωματική υγεία όσο και για τη σωματική ευημερία μέσω αυτοφροντίδας και καλών συνηθειών, μπορείτε να αποτρέψετε την εξουθένωση και να διασφαλίσετε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δείτε πώς θα έχετε περισσότερη ενέργεια όλη μέρα!!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *