κίνδυνο άνοιας για τις γυναίκες
Υγεία και διατροφή

Oι 7 παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας για τις γυναίκες

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Είναι γεγονός πως οι γυναίκες έχουν επιβαρυμένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, αφού αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού που πάσχει από τη νόσο. Με τον όρο άνοια ορίζουμε μια συνολική μείωση της γνωστικής ικανότητας, που συνήθως επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη μάθηση και την ανάκληση νέων πληροφοριών, καθώς και ορισμένες εκτελεστικές δεξιότητες, όπως τη λήψη αποφάσεων, την οργάνωση, τη χρήση της γλώσσας και την χωρική οπτική ικανότητα. Για χρόνια, επικρατούσε από πολλούς η πεποίθηση πως η εμφάνιση της νόσου καθορίζεται αποκλειστικά από γενετικούς παράγοντες και πως είναι αναπόφευκτη η εξέλιξή της. Ωστόσο, σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις της American Heart Association, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, υιοθετώντας ορισμένες συνήθειες υγιούς τρόπου ζωής που αυξάνουν το σκορ των «7 παραγόντων».

Συγκεκριμένα, σε μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, οι ερευνητές παρακολούθησαν 13.720 γυναίκες για 20 χρόνια ώστε να αναλύσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Οι συμμετέχουσες έλαβαν βαθμολογία για τους επτά παράγοντες υγείας, με το 0 να αντιστοιχεί σε «κακή» και το 7 σε «άριστη». Ο μέσος όρος βαθμολογίας ήταν 4,2 – 4,3, ενώ κατά τη διάρκεια των 20 ετών, 1.771 συμμετέχουσες διαγνώστηκαν με άνοια.

Αναλύοντας λοιπόν τα δεδομένα, διαπιστώθηκε πως για κάθε αύξηση ενός βαθμού στη συνολική βαθμολογία, δηλαδή για κάθε βελτίωση ενός εκ των 7 παραγόντων, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας των συμμετεχόντων μειωνόταν κατά 6%. Πρακτικά δηλαδή, μία γυναίκα που ακολουθεί και τις 7 συνήθειες υπολογίζεται πως εμφανίζει κατά προσέγγιση 42% μικρότερο κίνδυνο νόσησης από μία γυναίκα που δεν ακολουθεί καμία από αυτές.

Οι 7 παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας για τις γυναίκες:

άνοια γυναίκα
  • Δραστήριος τρόπος ζωής, συχνή άθληση.
  • Ισορροπημένος τρόπος διατροφής, με έμφαση σε ανεπεξέργαστες τροφές.
  • Υγιές σωματικό βάρος.
  • Αποχή από κάπνισμα.
  • Διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης.
  • Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης, εντός του επιθυμητού εύρους.
  • Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου, εντός του επιθυμητού εύρους.

Παρόλο που όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί συνολικά να φαίνονται σαν μία μεγάλη και δύσκολη αλλαγή τρόπου ζωής, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την υγεία μας ως άσπρο ή μαύρο. Ακόμη και η βελτίωση της «βαθμολογίας» σε έναν ή δύο παράγοντες και η σταδιακή υιοθέτηση πιο ισορροπημένων συνηθειών, προσφέρει σημαντικό όφελος στη μακροπρόθεσμη υγεία, στην πρόληψη της άνοιας αλλά και πολλών άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *