πρόσληψη κολλαγόνου
Υγεία και διατροφή

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόσληψη κολλαγόνου

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη που αποτελεί το κύριο συστατικό των συνδετικών ιστών σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, των συνδέσμων, του δέρματος και των μυών. Η λειτουργία του είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού συμβάλλει στη δομή του δέρματος και στην ενδυνάμωση των οστών. Τα τελευταία χρόνια, η πρόσληψη κολλαγόνου σε μορφή συμπληρώματος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ η δράση τους έχει μελετηθεί από κάποιες πρόσφατες έρευνες. Σήμερα θα εξετάσουμε τα πιθανά οφέλη της διατροφικής πρόσληψης κολλαγόνου, την ασφάλεια των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων και τα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόσληψη με φυσικό τρόπο.

Τρόφιμα-πηγές πρόσληψης κολλαγόνου

Το κολλαγόνο απαντάται στους συνδετικούς ιστούς των ζωικών πρώτων υλών. Έτσι, οι τροφές που περιέχουν ζελατίνη, όπως ο ζωμός των οστών, παρέχουν κολλαγόνο. Ακόμη, τροφές όπως το δέρμα του ψαριού, κοτόπουλου, του χοιρινού και του βοδινού είναι καλές πηγές κολλαγόνου. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως το δέρμα του κρέατος είναι ταυτόχρονα πλουσιότερο και σε κορεσμένα λιπαρά, γι’ αυτό η ποσότητα που καταναλώνεται χρειάζεται προσοχή.

Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση κολλαγόνου στον οργανισμό, επομένως η καθημερινή ένταξη καλών πηγών όπως τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, οι φράουλες, τα ακτινίδια και το μπρόκολο είναι επίσης ωφέλιμη.

Ωστόσο, τα ερευνητικά δεδομένα απαιτούν εκτενέστερες μελέτες ώστε να προσδιοριστεί εάν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο συμβάλλει όντως στην αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου στο σώμα.

Συμπληρώματα πρόσληψης κολλαγόνου

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των συμπληρωμάτων που παρατηρείται συγκριτικά με τα τρόφιμα-πηγές είναι πως το κολλαγόνο στα συγκεκριμένα σκευάσματα έχει ήδη υδρολυθεί, γι’ αυτό και απορροφάται πιο αποτελεσματικά. Από την άλλη, όταν το κολλαγόνο λαμβάνεται από το φαγητό, τα πεπτικά ένζυμα το διασπούν σε μεμονωμένα αμινοξέα και πεπτίδια, γι’ αυτό και ενδέχεται η δράση του να μην είναι εξίσου ωφέλιμη.

Το γεγονός αυτό εξηγεί το γιατί οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου και όχι των τροφίμων-πηγών. Ορισμένα από αυτά τα ενδεχόμενα οφέλη είναι:

  • Πιθανή βελτίωση της υγείας του δέρματος. Μια ανασκόπηση 11 μελετών που επικεντρώθηκαν κυρίως σε γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη 3 έως 10 γραμμαρίων κολλαγόνου την ημέρα για 2 μήνες οδήγησε σε βελτιωμένη ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος. Επίσης, κάποιες έρευνες αναφέρουν πως τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να προάγουν τη σύνθεση άλλων πρωτεϊνών που βοηθούν στη δομή του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ελαστίνης και της φιμπριλίνης.
  • Πιθανή πρόληψη οστεοπόρωσης. Παρόλο που το πλήθος των μελετών σχετικά με τη δράση του κολλαγόνου στην οστική πυκνότητα είναι μικρό, τα αποτελέσματά είναι πολλά υποσχόμενα. Σε μια μελέτη διάρκειας 12 μηνών σε γυναίκες, χορηγήθηκε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου με 5 γραμμάρια κολλαγόνου και ένα συμπλήρωμα ασβεστίου χωρίς περιεκτικότητα κολλαγόνου στην ομάδα ελέγχου. Στο τέλος της μελέτης, όσες γυναίκες λάμβαναν το συμπλήρωμα ασβεστίου με κολλαγόνο είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα που προάγουν την οστική διάσπαση σε σχέση με εκείνες που έλαβαν μόνο το ασβέστιο. Μια άλλη έρευνα βρήκε παρόμοια αποτελέσματα σε γυναίκες που λάμβαναν 5 γραμμάρια κολλαγόνου καθημερινά για 12 μήνες, όπου παρουσίασαν έως και 7% αύξηση της οστικής πυκνότητας (BMD – Bone Mineral Density).
πρόσληψη κολλαγόνου
  • Πιθανή μείωση αρθριτικού πόνου. Όσο η ποσότητα κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται με την ηλικία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εκφυλιστικών διαταραχών των αρθρώσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και στη γενικότερη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Μια ανασκόπηση πέντε μελετών σε περισσότερα από 500 άτομα με οστεοαρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η λήψη 10 γραμμαρίων κολλαγόνου ημερησίως, για κατά μέσο όρο 24 εβδομάδες, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στη δυσκαμψία των αρθρώσεων και στον αυτοαναφερόμενο πόνο στις αρθρώσεις. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα οφέλη δεν παρατηρούνται σε δόσεις μικρότερες των 10 γραμμαρίων την ημέρα.

Ασφάλεια και παρενέργειες των συμπληρωμάτων κολλαγόνου

Σε ορισμένες μελέτες λήψης συμπληρωμάτων κολλαγόνου, παρατηρήθηκαν κάποιες πεπτικές παρενέργειας όπως ναυτία, κοιλιακό φούσκωμα και καούρες. Γενικώς βέβαια, τα άτομα που παρουσίασαν τέτοια συμπτώματα ήταν ελάχιστα, καθώς στις περισσότερες δοκιμές τα συμπληρώματα ήταν ανεκτά και χωρίς παρενέργειες.

Ακόμη, κάποια από αυτά τα συμπληρώματα, παρασκευάζονται από κοινά αλλεργιογόνα, όπως ψάρια, οστρακοειδή και αυγά. Συνεπώς, τα άτομα με τις συγκεκριμένες αλλεργίες θα πρέπει να αποφύγουν τα εν λόγω σκευάσματα.

Βλέπουμε λοιπόν πως η διατροφική πρόσληψη κολλαγόνου έχει συσχετιστεί με αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως διαφύλαξη οστικής μάζας, μείωση αρθριτικού πόνου και βελτίωση της υγείας το δέρματος. Τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη, βέβαια, παρατηρούνται μόνο από τη λήψη συμπληρωμάτων και όχι από την κατανάλωση τροφίμων-πηγών, ενώ χρειάζεται μεγαλύτερο πλήθος ερευνών που να επαληθεύει αυτά τα ευρήματα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον ιατρό ή το διατροφολόγο σας πριν την απόφαση λήψης οποιουδήποτε συμπληρώματος, ώστε να αποφύγετε πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Δείτε επίσης Διατροφή για υγιές και λαμπερό δέρμα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *