σαλάτα για γιορτινό τραπέζι
Υγεία και διατροφή

4 χειμωνιάτικες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα, ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους είναι η προετοιμασία των γιορτινών τραπεζιών. Μέσα στην πανδαισία συνταγών, δε θα μπορούσε να λείπει και η σαλάτα, η οποία, αν την εξετάσουμε από διατροφολογική σκοπιά, μπορεί να ισορροπήσει ακόμη και ένα πιο βαρύ φαγητό. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά στην αρχή του γεύματος μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων στο εκάστοτε γεύμα και να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Σήμερα λοιπόν θα δούμε 4 ευφάνταστες, χειμωνιάτικες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι, πλούσιες τόσο σε θρεπτικά συστατικά όσο και σε γεύσεις.  

1. Σαλάτα για γιορτινό τραπέζι με πορτοκάλι και χαλούμι

Υλικά για τη σαλάτα:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως baby σπανάκι, iceberg, λόλα και ρόκα.
  • Πορτοκάλι, κομμένο σε κυβάκια.
  • Θρυμματισμένα καρύδια.
  • Χαλούμι, σε λεπτές φέτες.

Υλικά για τη vinegrette:

  • 3 κ.σ. χυμός πορτοκάλι.
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο.
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • ¼ κ.γλ. αλάτι.
  • ¼ κ.γλ. πιπέρι.
  • 1 κ.γλ. μέλι.

Εκτέλεση:

  1. Αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά της vinegrette μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Σε ένα αντικολλητικό με λίγο ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά, ψήνουμε το χαλούμι για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να ροδίσει.
  3. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε.

2. Γιορτινή σαλάτα με καραμελωμένο αχλάδι και blue-cheese

Yλικά:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Καβουρδισμένα φουντούκια.
  • Θρυμματισμένο blue-cheese.
  • Ένα μικρό αχλάδι.
  • Ελαιόλαδο.
  • Κρέμα βαλσάμικο.
  • Αλάτι.

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε το αχλάδι σε λεπτές φέτες.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή φωτιά, προσθέτουμε το αχλάδι, 2 κ.γλ. μέλι και λίγο νερό και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να καραμελώσει και να απορροφηθούν τα υγρά.
  3. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε.

3. Σαλάτα με κοτόπουλο, κατσικίσιο τυρί και σως ταχίνι

σαλάτα για γιορτινό τραπέζι

Υλικά για τη σαλάτα:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Φιλέτο κοτόπουλο.
  • Κατσικίσιο λευκό τυρί, θρυμματισμένο.
  • Ντοματίνια, κομμένα στη μέση.
  • 1 κ.σ. σουσάμι.
  • Κρουτόν.

Υλικά για τη σως:

  • ¼ φλ. ταχίνι.
  • ¼ κ.γλ. κύμινο ή πάπρικα.
  • ¼ κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη.
  • ¼ κ.γλ. αλάτι.
  • ¼ κ.γλ. πιπέρι.
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι.
  • 3 κ.σ. κρύο νερό.

Εκτέλεση:

  1. Για τη σως ταχίνι, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ένα κουτάλι, προσθέτοντας σταδιακά το νερό μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή κρεμώδη σύσταση.
  2. Για το κοτόπουλο, κόβουμε σε λωρίδες, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, 1 κ.γλ. μουστάρδα και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο.
  3. Ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε.

4. Σαλάτα με κολοκύθα και pecan

Υλικά:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Κολοκύθα/butternut squash.
  • ½ κόκκινο μήλο, σε λεπτές φέτες.
  • Ανθότυρο, θρυμματισμένο.
  • Καρύδια pecan.
  • Ελαιόλαδο.
  • Αλάτι.
  • Πιπέρι.
  • Ελαιόλαδο.
  • Βαλσάμικο με μέλι.

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε την κολοκύθα σε κυβάκια και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γλυκοπατάτα.
  2. Ψήνουμε στους 200 oC σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, μέχρι να ροδίσουμε. 
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, 1 κ.γλ. μέλι και τα καρύδια pecan και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να καβουρδιστούν.
  4. Ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *