Ζυμαρικά με σολομό, ρικότα και σπανάκι
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Με αφορμή την Τυρινή εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας είθισται η κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού και η αποχή από το κρέας, σήμερα θα δούμε μία φανταστική, υγιεινή συνταγή. Ζυμαρικά με σολομό, ρικότα και σπανάκι, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Να σημειωθεί πως, όταν καταναλώνουμε ζυμαρικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις τέσσερις ακόλουθες διατροφικές συμβουλές ώστε να ισορροπούμε το γεύμα μας:
Προσθήκη πηγής πρωτεΐνης, όπως εδώ ο σολομός και η ρικότα.
Προσθήκη λαχανικών, όπως εδώ τα ντοματίνια και το σπανάκι.
Προσθήκη υγιεινών λιπαρών οξέων, όπως εδώ το ελαιόλαδο και τα ω-3 του ψαριού.
Επιλογή ζυμαρικών ολικής άλεσης, για περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
Υλικά για τα ζυμαρικά με σολομό, ρικότα και σπανάκι (2 μερίδες)
- 200 γρ. λινγκουίνι ολικής άλεσης (ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάτε)
- 20 ντοματίνια
- Ένα φιλέτο σολομού (180-220 γρ.)
- 4 κ.σ. ρικότα (ή κατίκι Δομοκού)
- 3 φλ. baby σπανάκι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι
- θυμάρι ξερό
- 2,5 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση για τα ζυμαρικά με σολομό, ρικότα και σπανάκι
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή φωτιά, βάζουμε 1,5 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο για 2-3 λεπτά μέχρι να αρωματιστεί και αφαιρούμε το σκόρδο.
- Μειώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, ανακινώντας το τηγάνι τακτικά.
- Συγχρόνως, βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο νερό. Κρατάμε 1/3 φλ. από το αμυλούχο νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
- Σε ένα άλλο αντικολλητικό (ή στο ίδιο μόλις ολοκληρωθούν τα ντοματίνια και τα αφαιρέσουμε) βάζουμε το σολομό με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι, για περίπου 5 λεπτά σε κάθε μεριά, έως ότου αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε το σολομό και κόβουμε σε κομματάκια. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το σπανάκι, τη ρικότα, το σολομό και το νερό από τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε την σάλτσα για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει και να μαλακώσει το σπανάκι. Τέλος προσθέτουμε τα λινγκουίνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.