θρεπτικά αλμυρά pancakes
Υγεία και διατροφή

Θρεπτικό brunch με αλμυρά pancakes

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

To brunch έχει την τιμητική του τα τελευταία χρόνια για τα πρωινά του σαββατοκύριακου, και όχι άδικα, καθώς αποτελεί ένα γεύμα με αμέτρητες γλυκές και αλμυρές επιλογές. Παρόλο που συχνά συνδέουμε το αλμυρό brunch με γεύματα πιο υψηλά σε λιπαρά και θερμίδες, σήμερα θα δούμε μια φανταστική, ελαφριά συνταγή με σπανάκι για τους λάτρεις των pancakes, πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Φτιάχνεται με απλά, υγιεινά υλικά και αποτελεί ιδανική επιλογή θρεπτικού brunch για τα κυριακάτικα πρωινά με την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Υλικά για τα αλμυρά pancakes (4 τμχ.):

  • 50 γρ. φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι
  • 100 γρ. γάλα 1,5%
  • Ένα αυγό
  • 90 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 50 γρ. τυρί τύπου φέτα light
  • Πιπέρι
  • Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος
αλμυρά pancakes με σπανάκι και τυρί

Εκτέλεση για τα αλμυρά pancakes:

  1. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και σοτάρουμε σε υψηλή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του. Πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι ή με μία πετσέτα ώστε να στραγγίξει όση υγρασία έχει μείνει.
  2. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ με τον άνηθο και ανακατεύουμε μαζί με το αυγό.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το πιπέρι και το baking powder και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί θρυμματισμένο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  6. Σκουπίζουμε το αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  7. Ρίχνουμε μία κουταλιά από το μείγμα, περιμένουμε να ψηθεί για μερικά λεπτά ώστε να χρυσαφίσει και να γυρνάμε το pancake από την άλλη πλευρά.
  8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα pancakes. Η συνταγή αντιστοιχεί σε 4 μικρά θρεπτικά, υγιεινά, αλμυρά pancakes.
  9. Σερβίρουμε το ένα pancake πάνω στο άλλο, αλείφοντας μία στρώση τυρί κρέμα ή κατίκι Δομοκού. Τοποθετούμε από πάνω ένα αυγό ποσέ ή μελάτο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη ρόκα και ρίχνουμε σταγόνες ελαιολάδου.

Καλή απόλαυση!

Διατροφική ανάλυση, ανά τμχ:

  • 123 kcal
  • Υδατάνθρακες: 16 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 2,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 8 γρ.
  • Λιπαρά: 3 γρ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *