Μαγειρεύω

Ψωμί χωριάτικο σε γάστρα

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε να κάνουμε ψωμί έχουμε μέσα στο μυαλό μας μια δύσκολη διαδικασία και ένα ψωμί που θα είναι ωραίο μονο ζεστό και φρέσκο. Η συνταγή αυτή καταρρίπτει όλους τους μύθους. Είναι πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα φανταστικό. Η φωτογραφία είναι πραγματική από το ψωμάκι που έκανε η χρυσοχέρα συνάδελφος Τάνια και μάλιστα στην περίοδο των διακοπών της (ήμαρτον!!!)

ΥΛΙΚΑ

– 1 kg αλεύρι – μπορείτε να χρησιμοποιήστε ότι τύπο αλεύρι θέλετε, ακόμη και να συνδυασμούς

– 5 κ.σ. ελαιόλαδο

– 2-3 κ.γ. αλάτι

– 1 κ.γ. ζάχαρη

– 2 φακελάκια  μαγιά

– 700 gr νερό περίπου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ το οποίο αφού σκεπάσουμε τοποθετούμε στο ψυγείο για πολλές ώρες (σχεδόν μισή μέρα), από την προηγούμενη δηλαδή που θέλουμε να φτιάξουμε το ψωμί. Την επόμενη μέρα το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς τοποθετώντας την γάστρα (με το καπάκι της) που θα χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό του για να είναι ζεστό το σκεύος όταν βάλουμε μέσα το ψωμί για ψήσιμο. Στο μεταξύ θα ξεκινήσουμε το ζύμωμα πάνω σε έναν αλευρωμένο πάγκο. Προκειμένου να πετύχουμε όμορφα σκασίματα στην επάνω πλευρά του ψωμιού μας αυτό που κάνουμε είναι να ζυμώνουμε από έξω προς το κέντρο, πιάνοντας μια-μια άκρη και φέρνοντάς την στο κέντρο, κάπως σαν να διπλώνουμε δηλαδή.

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε όσα μέρη θέλουμε για να βγάλουμε τα ανάλογα καρβελάκια, σημαντικό σημείο εδώ, αφού τα φτιάξετε να τα γυρίσετε ανάποδα στον πάγκο ώστε τα σκασίματα να βρίσκονται από την κάτω μεριά μέχρι να μπουν στον φούρνο. Μόλις ο φούρνος πιάσει την απαραίτητη θερμοκρασία τοποθετούμε τα καρβελάκια μας μέσα στην γάστρα (χωρίς λάδωμα ή αντικολλητικό χαρτί), με τα σκασίματα από πάνω αυτή την φορά. Ψήνουμε για μισή ώρα με το καπάκι κλειστό και για άλλο ένα τέταρτο περίπου ακόμη αφαιρώντας το καπάκι της γάστρας.

Ζεστό ζεστό μόλις βγει όπως και να το φάτε θα είναι φανταστικό και η χαρά που η οικογένεια τρώει το δικό σας ψωμί πολύ μεγάλη.

Καλή επιτυχία!!

One Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *