Αφράτα ψωμάκια
Μαγειρεύω

Αφράτα ψωμάκια για όλες τις χρήσεις

Είναι νόστιμα, εύκολα και αφράτα ψωμάκια για τοστ, σάντουιτς, χάμπουργκερ και ό,τι άλλο θέλετε.

Η αγαπημένη μου κα Σεβαστή ήρθε μια μέρα με τα ψωμάκια της στο σπίτι και όταν δοκιμάσαμε με τα παιδιά υποθέσαμε ότι τα είχε πάρει από το φούρνο της γειτονιάς.

– Έχουμε κάνει και εμείς ψωμάκια κυρία Σεβαστή μου αλλά τόσο αφράτα δεν γίνονται τα σπιτικά, της είπα εγώ.

-Φώναξε με όποτε θέλεις να τα κάνουμε μαζί και να δεις πόσο ωραία θα γίνουν!

Δεν έχασα την ευκαιρία.

Είναι η περίπτωση της γυναίκας που χρησιμοποιεί περίπου 200 κιλά αλεύρι το χρόνο και μόνιμα κάτι κάνει. Όπως καταλαβαίνετε οι συνταγές της είναι εγγύηση!!!

Υλικά

400 ml νερό

1 φακελάκι ξερή μαγιά

Μισή κούπα ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

720 γραμμάρια αλεύρι

σουσάμι (προαιρετικό)

συνταγή για τα πιο νόστιμα, εύκολα και αφράτα ψωμάκια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γραμμάρια νερό, τη μαγιά, λίγη ζάχαρη και 4-5 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας χυλός. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει λίγο και μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι (όχι όλο με μία κίνηση, αλλά σιγά σιγά ) και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

*Το μυστικό για να γίνουν αφράτα τα ψωμάκια είναι να γίνει η ζύμη μαλακή που σημαίνει ότι ρίχνουμε αλεύρι τόσο ώστε ο ρ ι α κ ά να μην κολλάει στα χέρια μας. Μπορεί να κολλάει λίγο αλλά το λίγο δεν πειράζει.

Μαθαίνοντας από τα λάθη μου: Την πρώτη φορά που τα έκανα έβαλα λιγότερο αλεύρι και κολλούσε αρκετά. Όταν το άφησα το ζυμάρι να φουσκώσει και το ξαναέπιασα στα χέρια μου για να το χωρίσω σε ψωμάκια, ακριβώς επειδή κολλούσε, έριχνα αλεύρι με αποτέλεσμα να μην γίνουν αφράτα αλλά πέτρα.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα. Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στο ταψί για να απλώσουμε τα ψωμάκια μας. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 11- 12 ίσα κομμάτια (στη φωτογραφία στο ταψί έχει γίνει διπλή δόση γιατί δημιουργούμε εμείς κυρίες και κύριοι, δεν βγάζουμε φώτο μόνο για το post). Σε αυτό το σημείο αν κολλάει λίγο η ζύμη, δε ρίχνουμε αλεύρι στο ζυμάρι αλλά στα δάχτυλα μας, ίσα ίσα για να μπορούμε να το δουλέψουμε.

Αν θέλουμε να τα βάλουμε σουσάμι τότε ετοιμάζουμε ένα πιάτο με ζαχαρόνερο και ένα με το σουσάμι. Τα βουτάμε από τη μία πλευρά στο ζαχαρόνερο και στο σουσάμι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.

Ψήνουμε στους 190oC στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο.

Είναι τέλεια, αφράτα ψωμάκια για όλες τις χρήσεις. Όταν είναι ζεστά και φρεσκοψημένα είναι σκέτη απόλαυση!!! Όταν κρυώσουν, μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Σας έχω και εύκολο ψωμί βεβαίως βεβαίως αν θέλετε! Για μπείτε να δείτε πώς θα εντυπωσιάσετε μια Κυριακή μεσημέρι.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *