Προς νέους φοιτητές πρώτη επιστολή Λίνας

Αγαπητά μου παιδιά καταρχήν πολλά συγχαρητήρια γιατί οι κόποι σας ανταμείφθηκαν και ήρθε η ώρα να ανοίξετε τα φτερά σας μόνοι σας πια και να δείτε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος χωρίς την φροντίδα της μανούλας. Ναι ναι να στρώσουν λίγο μερικές επιδερμίδες που εδώ ήταν από καναπέ σε καναπέ και φέρε αυτό φέρε εκείνο κλπ. Η δούλα που ξέρατε πέθανε τη μέρα που περάσατε!! Τώρα η μανούλα στο σπίτι, θα ξεσηκώσει το δωμάτιό σας, θα το απολυμάνει, θα συμμαζέψει και όταν έρχεστε ναι μεν θα σας περιποιείται αλλά θα είναι για 1-2 μέρες και μετά ξου ξου πάλι πίσω εσείς.

Και αν είστε τυχεροί και περάσατε σε κοντινή πόλη θα μπορείτε να απολαμβάνεται τον πρώτο χρόνο και τα εδέσματα της μανούλας, τα τάπερ θα πηγαίνουν σύννεφο και η κατάψυξη μόνιμα γεμάτη. Εντάξει ξέρω και τα ρούχα για πλύσιμο στη μανούλα που θα τρέχει σαν τον Βέγγο το Σαββατοκύριακο να τα στεγνώνει και να τα σιδερώσει μη σας λείψουν και την πάρετε τηλέφωνο και την κάνετε τρία παρά δύο γιατί δεν βρίσκετε το εικοστό μαύρο μπλουζάκι. Εννοείται ότι από Πέμπτη Παρασκευή θα πέφτει τηλεφώνημα για παραγγελία αγαπημένου φαγητού στην οποία φυσικά η υπόλοιπη οικογένεια δεν έχει λόγο και έτσι πρέπει. Και η μανούλα όλο χαρά και καμάρι θα χαίρεται που θα της βγει ο πάτος το Σαββατοκύριακο να ετοιμάζει αυτά που θα φάτε και αυτά που θα πάρετε. Εκεί μας καταντήσατε, να τρέχουμε με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά να σας περιποιηθούμε!

Αν όμως κάνατε το λάθος να σκεφτείτε ότι θέλετε να φύγετε από δω κοντά (αν με ρωτάτε πολύ καλά κάνατε και για εσάς και προπαντός για τη μανούλα) θα μάθετε να μαγειρεύετε, να πλένετε πιάτα, να σκουπίζετε, να σφουγγαρίζετε, να βάζετε πλυντήριο και λίγο να σιδερώνετε, ό,τι δηλαδή έκανε η καλή μανούλα τόσα χρόνια  που ποτέ δεν εκτιμήσατε !!! Το σίγουρο είναι ότι ξαφνικά θα σας είναι υποφερτή η βρώμα και η δυσοσμία και δεν θα σας ενοχλεί τίποτα πια, ούτε τα ψίχουλα κάτω, ούτε ο νιπτήρας γεμάτος, ούτε το ψυγείο άδειο, ούτε τα σεντόνια σαν τα μούτρα σας στο φοιτητικό σας σπίτι. Από πείρα βέβαια σας λέω ότι όλα είναι μια ιδέα και επίσης όλα μαθαίνονται. Σε όλες τις συσκευές έχει οδηγίες χρήσης και επίσης για ό,τι θέλετε μπορείτε να παίρνετε τηλέφωνο, άλλωστε αναπάντητες κάνετε για να μην χρεώνεστε, λες και εσείς τα πληρώνετε.

Εύχομαι από καρδιάς καλά να περάσετε !!!!

 

Προς μανούλες νέων φοιτητών πρώτη επιστολή Λίνας

Αγαπημένες μου μανούλες η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σας συμπονέσω γιατί δεν ένιωσα τον πόνο από τη μεριά του γονιού (ένιωσα όμως την τρελή χαρά από την πλευρά του παιδιού). Αυτό μου επιτρέπει να λέω εξυπνάδες που όταν έρθει η ώρα θα τις πάρω  όλες πίσω είμαι σίγουρη.

Καταρχήν συγχαρητήρια για τα παιδάκια σας, να μου τα φιλήσετε σταυρωτά γιατί η προσπάθειά τους μεγάλη και η χαρά της επιτυχίας ακόμη μεγαλύτερη. Βέβαια είμαι σίγουρη ότι πίσω από κάθε  φοιτητή κρύβεται μια μανούλα που έκλεινε την τηλεόραση για να μην κάνει φασαρία, που απομονώθηκε από φίλες και παρέες για να είναι εκεί κάθε φορά που το τέκνο ήθελε νερό, χυμό, καφέ, τοστ και γλυκά, πολλά γλυκά, που ενώ αγχωνόταν πιο πολύ από το παιδί της δεν μπορούσε να το δείξει για να μην το μεταφέρει στο παιδί  και έτσι τα βράδια μούσκευε το μαξιλάρι της γιατί σκεφτόταν μια το παιδάκι της που αγωνιζόταν και μια τα νεύρα της που ήταν ταντέλα.

Τώρα όμως ήρθε εν μέρει και η δικαίωση για σένα μάνα- πικρομάνα και ό,τι και αν είπες με το παιδί σου όλη τη χρονιά ψωμί και αλάτι. Ήταν τα νεύρα πολλά και από τις δύο πλευρές και συγχωρούνται πια. Αρχίζουν τα ωραία! Θα αδειάσει η τσεπούλα αλλά και τόσο καιρό με τα φροντιστήρια άδεια ήταν οπότε μην αγχώνεσαι. Ετοιμάζεις το προικιό, πηγαίνετε όλοι μαζί βρίσκετε σπίτι, και μετά πάμε στον ενικό….εσύ το καθαρίζεις, συμμαζεύεις, τακτοποιείς και γυρνάς.

Η πρώτη μέρα υποθέτω θα είναι δύσκολη, μη σου πω και η πρώτη εβδομάδα και ο πρώτος μήνας. Μετά θα δεις ότι το παιδί σου θα είναι μια χαρά οπότε και εσύ θα χαλαρώσεις και θα αρχίσεις να κάνεις πράγματα για σένα. Ακόμη και άλλα παιδιά να έχεις,αν δεν ξαναέχεις στο καπάκι παιδί που δίνει πανελλήνιες μπορείς να  οργανώσεις τη μέρα σου ώστε να μην σκέφτεσαι ότι σου λείπει κάποιος. Που θα το σκέφτεσαι αλλά καλό είναι να το συνηθίσεις γρήγορα γιατί από τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα δεν θα ξανακλείσει και αυτό να εύχεσαι.

Υ.Γ Έλα έλα πακετάρετε γρήγορα, πάτε τακτοποιήστε τα και μετά έχω κλείσει group therapy για τις μανούλες που αποχαιρετούν τα παιδάκια τους σε ένα μήνα. Μπροστά τους όμως κυρίες …δεν θέλω συγκινήσεις, φεύγει και η μασκάρα!! Δεν θα γίνετε εσείς καρναβάλια επειδή το παιδί σας θα ξεφαντώνει στα κλαμπάκια της Αθήνας, Θες/νίκης, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Χίου  και σε όποια άλλη φοιτητούπολη της Ελλάδος. Αθάνατη Ελληνίδα μάνα!!!