σπλαχνικό λίπος
Υγεία και διατροφή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το σπλαχνικό λίπος

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Με τον όρο σπλαχνικό λίπος ορίζουμε έναν τύπο λιπώδους μάζας που αποθηκεύεται στην κοιλιακή κοιλότητα, μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες και εμπλέκεται στην αύξηση του κινδύνου ορισμένων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο συγκεκριμένος λιπώδης ιστός αποθηκεύεται εσωτερικά της κοιλιάς, κοντά σε πολλά ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων του ήπατος, του στομάχου και του εντέρου. Ωστόσο, εάν εντοπίζετε την παρουσία λίγου λίπους στην κοιλιά, αυτό δε σημαίνει πως είναι απαραίτητα σπλαχνικό. Το εμφανές εξωτερικά κοιλιακό λίπος είναι συνήθως υποδόριο, το οποίο αποθηκεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και θεωρείται πιο «ακίνδυνο» για τη συνολική υγεία.

Πιθανές επιπλοκές από τα υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους

Μία από τις πιο μελετημένες αρνητικές επιδράσεις των υψηλών επιπέδων σπλαχνικού λίπους είναι η πιθανή ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, ακόμη και σε άτομα χωρίς ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη. Πολλαπλές έρευνες υποδεικνύουν πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην έκκριση της retinol binding protein 4 (RBP4) από το σπλαχνικό λίπος, μίας πρωτεΐνης που δεσμεύει τη ρετινόλη και που εμπλέκεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, άλλες πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις της χρόνιας ύπαρξης υπερβολικού σπλαχνικού λίπους είναι:

  • Υπέρταση
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Ορισμένοι τύπου καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του μαστού
  • Νόσος του Αλτσχάϊμερ
αερόβια γυμναστική για σπλαχνικό λίπος

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Φυσική δραστηριότητα, τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης ημερησίως, σε συνδυασμό με προπόνηση ενδυνάμωσης.
  • Ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, ένα ελαφρύ θερμιδικό έλλειμμα με στόχο την απώλεια βάρους, έμφαση σε ανεπεξέργαστες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά και επαρκής πρωτεϊνική πρόσληψη.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής και ιδιαίτερα διαχείριση του στρες, καθώς η ορμόνη του άγχους, δηλαδή η κορτιζόλη, αυξάνει την αποθήκευση σπλαχνικού λίπους.

Για να διαγνωστεί το ποσοστό σπλαχνικού λίπους στον οργανισμό, απαιτείται μία έγκυρη απεικονιστική μέθοδος, όπως η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία. Πλέον βέβαια, τα περισσότερα διαιτολογικά γραφεία διαθέτουν τη δυνατότητα μέτρησης σύστασης σώματος με βιοηλεκτρική εμπέδηση, μία απλή και γρήγορη διαδικασία, που μπορεί να υπολογίσει τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Σε περίπτωση που ανήκετε στην κατηγορία ατόμων με αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, οι μακροπρόθεσμες αλλαγές υγιούς τρόπου ζωής που αναφέρθηκαν θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωσή του.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *