"Καλά και σήμερα" το βιβλίο της συγγραφέως Σοφία Νικολαϊδου
Προτάσεις

“Καλά και σήμερα”

Προτείνει το βιβλιοπωλείο Μανιφέστο

Το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου “Καλά και σήμερα” είναι η επιλογή μας για την βιβλιοπρόταση της εβδομάδας με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα για το βιβλίο της:

Καλά και σήμερα, το βιβλίο της Σοφίας Νικολαϊδου

Ένα ημερολόγιο που καταγράφει εν θερμώ όσα έζησα, όσα έμαθα, όσα σκέφτηκα, όσα φοβήθηκα και όσα έλπισα τους μήνες που πάλεψα με την αρρώστια.
Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014. Έκανα μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισα χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. Αυτό είναι το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος.
Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί. Είχα φίλες που νόσησαν. Νόμιζα ότι καταλάβαινα τι πέρασαν. Δεν είχα ιδέα.
Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο από την πρώτη μέρα που έσκασε η βόμβα. Ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου. Αν κάτι μου έμαθε η αρρώστια (και μου έμαθε πολλά), είναι ότι η καθεμία από μας είναι η ατομική της περίπτωση. Το σώμα βιώνει την ασθένεια και τη θεραπεία με τον δικό του τρόπο.
Δεν υπάρχουν ασθένειες, υπάρχουν ασθενείς” είχε πει ο αρχαίος ημών Ιπποκράτης. Πέρασαν αιώνες, για να καταλήξουμε, ξανά, σ’ αυτήν την τόσο βαθιά -και τόσο αυτονόητη- φράση.”

και συνεχίζει: “... δεν θεωρώ ότι το βιβλίο μου είναι ένα βιβλίο για τον καρκίνο. Θεωρώ ότι είναι μια ωδή στην καθημερινότητα. Και στο τι κάνουμε όταν έχουμε ζόρια. Και συγγραφικά το είχα ανάγκη, και ανθρώπινα. Επίσης, δεν είχα διανοηθεί μέχρι να νοσήσω πόση σιωπή καλύπτει ακόμα και σήμερα τον καρκίνο. Το καταλαβαίνω από τη μια, γιατί ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο που αντιδρά, αλλά εγώ δεν ήθελα τη συμπαιγνία της σιωπής. Ήθελα να ξεμπερδέψω με τις λέξεις.

Ένα βιβλίο που καταπιάνεται με ένα τόσο δύσκολο και στενάχωρο θέμα κι όμως σε γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία.

Ποια είναι η Σοφία Νικολαΐδου

Η Σοφία Νικολαΐδου σπούδασε κλασική φιλολογία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας (διδακτορική διατριβή). Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις.

Το μυθιστόρημά της “Χορεύουν οι ελέφαντες” (Μεταίχμιο, 2012) μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της “Απόψε δεν έχουμε φίλους” (Μεταίχμιο, 2010) μεταφράστηκε στα εβραϊκά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Kester Books, για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Το βιβλίο της “Καλά και σήμερα” (Μεταίχμιο, 2015) τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το έργο προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα το 2016.


Από το 1992 ως το 2018 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολείο. Από το 2002 διδάσκει Δημιουργική Γραφή σε μεταπτυχιακά προγράμματα (στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) και σεμινάρια (στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς). Έχει γράψει θεατρικά έργα, σενάρια για τον κινηματογράφο.


Από το 2019 διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο μπορείτε να μπείτε στο link

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *