
Νηστίσιμα γλυκά χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Διανύοντας τη Σαρακοστή, είναι μία καλή ευκαιρία να δούμε μερικές επιλογές για νηστίσιμα γλυκά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και υψηλής διατροφικής αξίας. Είτε νηστεύετε είτε όχι, οι συγκεκριμένες plant-based συνταγές είναι εξαιρετικές εναλλακτικές που μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό σας σιτηρέσιο, καθώς λόγω των θρεπτικών πρώτων υλών που περιέχουν, όπως ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, βρώμη κ.ο.κ., είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, προσφέροντας πολύωρο κορεσμό και καλύπτοντας την επιθυμία για γλυκό χωρίς την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης.
3 νηστίσιμα γλυκά χωρίς ζάχαρη
Τρουφάκια σοκολάτα-πορτοκάλι

Υλικά:
- 70 γρ. κάσιους
- 50 γρ. βρώμη
- 100 γρ. χουρμάδες απύρηνοι
- 2 κ.σ. στημένο πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 κ.σ. σκόνη κακάο
- 1 κ.σ. λιναρόσπορος ή σπόροι chia
- Ελάχιστο αλάτι
- 50 γρ. κουβερτούρα με στέβια
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε τα κάσιους και τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για δέκα λεπτά.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός της κουβερτούρας στο blender μέχρι να γίνουν ένα συμπαγές μείγμα.
- Πλάθουμε σφαιρικά τρουφάκια και αφήνουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα. Η συνταγή αναλογεί σε 11-12 τεμάχια.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Βουτάμε ένα – ένα τα τρουφάκια ώστε να καλυφθούν με σοκολάτα και ρίχνουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αφήνουμε να παγώσουν για δέκα λεπτά ακόμη και διατηρούμε στο ψυγείο.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς
Υλικά:
- 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 125 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
- 80 γρ. σταφίδες μαύρες
Υλικά για το σιρόπι:
- 750 γρ. νερό
- 4 κ.σ. μέλι
- Μία βανιλίνη
- Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- 1 κ.γλ. κανέλα.
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν βράση.
- Σε μία δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι σε δόσεις και ανακατεύουμε, έως ότου ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Προσθέτουμε τα φουντούκια και τις σταφίδες και μεταφέρουμε σε φόρμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
Vegan καριόκες

Υλικά:
- 100 γρ. καρύδια
- 100 γρ. χουρμάδες απύρηνοι
- 25 γρ. λάδι καρύδας ή ταχίνι
- 25 γρ. βρώμη
- ½ κ.γλ. κανέλα
- ½ κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 100 γρ. κουβερτούρα με στέβια
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε τα καρύδια και τη βρώμη στο blender, αλέθουμε και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα μπαχαρικά.
- Σε ένα κατσαρολάκι με 30 γρ. νερό προσθέτουμε τους χουρμάδες και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε στο blender.
- Προσθέτουμε το μείγμα των χουρμάδων στο μπολ.
- Βάζουμε το λάδι καρύδας ή το ταχίνι στο φούρνο μικροκυμάτων για μισό – ένα λεπτό ώστε να λιώσει τελείως και προσθέτουμε στο μπολ.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί, πιέζοντας ώστε να αποκτήσει επίπεδη επιφάνεια.
- Αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει και κόβουμε σε 10 τεμάχια.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα, βουτάμε ένα – ένα τα κομμάτια ώστε να καλυφθούν από σοκολάτα και μεταφέρουμε στην κατάψυξη για δέκα λεπτά.
- Τυλίγουμε κάθε καριόκα σε αλουμινόχαρτο και διατηρούμε στο ψυγείο.

