καούρες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Υγεία και διατροφή

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αντιμετώπιση με αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK), περίπου το 20% του πληθυσμού πάσχει από καούρες, αίσθημα καύσου και παλινδρόμηση μεταγευματικά. Η εμφάνιση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα υποδηλώνει μία κατάσταση γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Εάν η νόσος αφεθεί χωρίς διάγνωση, ενδέχεται μελλοντικά να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

καούρες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι οι καούρες και ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα και στο στήθος. Υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής που αξίζει να δοκιμάσετε προτού καταφύγετε σε φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Δεδομένου μάλιστα ότι η χρόνια χρήση αντιόξινων μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες όπως διαταραχές πεπτικού, δυσαπορροφήσεις θρεπτικών συστατικών κ.α., η αλόγιστη χρήση τους είναι συνετό να αποφεύγεται. Αντιθέτως, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την κατάσταση, προκαλώντας αισθητή ελάττωση των συμπτωμάτων.

Εάν λοιπόν έχετε πολύ συχνά καούρες ή άλλα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής.

Μικρά και συχνά γεύματα, με αργό ρυθμό κατάποσης

Όταν το στομάχι είναι στο μέγιστο της πληρότητάς του, μπορεί να εντείνει την παλινδρόμηση στον οισοφάγο. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται να καταναλώνετε συχνότερα γεύματα μικρότερου όγκου (πχ 5-6/ημέρα), τα οποία πρέπει να συνοδεύονται από καλή μάσηση της τροφής και αργή ταχύτητα κατανάλωσης του φαγητού.

Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα

Μερικά προϊόντα κατηγοριοποιούνται ως «υψηλού κινδύνου» στις πιθανότητες πρόκλησης παλινδρόμησης. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι:

  • Τα λιπαρά τρόφιμα
  • Τα καυτερά και τα μπαχαρικά.
  • Το κρεμμύδι και το σκόρδο
  • Τα εσπεριδοειδή
  • Η μέντα
  • Ο καφές
  • Η σοκολάτα
  • Το αλκοόλ
  • Τα ανθρακούχα αναψυκτικά

Διακοπή καπνίσματος

Η νικοτίνη σχετίζεται με χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, έτσι η διακοπή καπνίσματος είναι απαραίτητο σημείο της θεραπείας της ΓΟΠ.

Αποφυγή κατάκλισης μετά τα γεύματα

Συστήνεται να παρεμβάλλονται τουλάχιστον 3 ώρες μεταξύ του τελευταίου γεύματος και του ύπνου.

Έλεγχος φαρμακευτικών σκευασμάτων

φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των μετεμμηνοπαυσιακών οιστρογόνων και των αντιφλεγμονωδών παυσίπονων (πχ ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη), μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, ενώ άλλες αγωγές που λαμβάνονται για την αύξηση της οστικής πυκνότητας (πχ αλενδρονάτη, ιβανδρονικό, ρισεδρονάτη) ενδέχεται να ερεθίσουν τον οισοφάγο. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σχετικά με τις αγωγές που πρέπει να αποφύγετε στο πλαίσιο αντιμετώπισης της παλινδρόμησης.

Κλίση κρεβατιού

Η ιδανική στάση ύπνου για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η τοποθέτηση του κεφαλιού σε ύψος 15-20 εκατοστά υψηλότερα από τα πόδια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός στηρίγματος αφρού για το άνω σώμα, ή με μαξιλάρια.

Εν κατακλείδι, βλέπουμε πως μερικοί διατροφικοί παράγοντες και ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τις καούρες και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά τους πάσχοντες και να διασφαλίσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, ώστε να αποφευχθεί ενδεχομένως την άσκοπη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας και τον θεράπων ιατρό για εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Διαβάστε ακόμη πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στο Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *