τι είναι η εφηβεία
Τα παιδία παίζει

Εφηβεία part1 : Τι είναι η εφηβεία;

Τι είναι η εφηβεία οεο; Έχουν χυθεί μελάνια και μελάνια προκειμένου να αποτυπωθεί με ακρίβεια η περίοδος αυτή της εφηβείας. Ό,τι και να διαβάσεις και ό,τι και να έχεις ζήσει, ως μαμά λειτουργείς και λίγο με το ένστικτο, με τη στιγμή, με την ορμονική σου κατάσταση, με την νευρική σου κατάσταση και πάει λέγοντας.

Σαν μαμά θα μιλήσω και ουχί σαν επιστήμων που δεν είμαι. Αν το σκεφτείς βέβαια, έχοντας περάσει τη δική μου εφηβεία, τώρα της κόρης μου και μετά δύο αγοριών, στο τέλος θα απαιτήσω και πτυχίο ή έστω ένα βραβείο επιβίωσης, αν τελικά επιβιώσω δηλαδή.

Τι είναι η εφηβεία για το παιδί (τι πιστεύει μια μαμά ότι είναι)

Η εφηβεία είναι μια περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου κατά την οποία δεν είναι μικρός πια αλλά ούτε και τόσο μεγάλος όσο θα θελε.  Έχει φίλους καλούς πια,  με κοινά ενδιαφέροντα και θέλει να περνάει χρόνο μαζί τους. Ενδιαφέρεται μόνο για ό,τι τον απασχολεί και για τίποτα άλλο. Θέλει να «τη λέει» στη μαμά του και ενίοτε και στον μπαμπά του. Οι γονείς του, του φαίνονται πρώτον μεγάλοι, δεύτερον με παλιομοδίτικες ιδέες και τρίτον βαρετοί, κουραστικοί, σπαστικοί και χωρίς χιούμορ.

εφηβεία part 1

Σχετικά με το «μεγάλοι»  επειδή με καίει και με τσουρουφλάει, θα πω ότι το «μεγάλοι» δεν έχει να κάνει με την ηλικία (έγραψε και ξερόβηξαν κάποιοι καθώς το διάβασαν). Είναι οι γονείς του άρα είναι μεγάλοι, τέλος. Αν το εφηβάκι είναι κορίτσι  όλοι γύρω είναι πολύ μικρότεροι από τους γονείς της. Ραμολιμέντο να δει θα αναρωτηθεί ποιος είναι μικρότερος και μάλιστα θα δείξει και απορία όταν θα επιβεβαιώσεις αυτό που ήδη γνωρίζει. «Άντε», « Αλήθεια;».

 Ό,τι εκνευρίζει τους γονείς του θα το πει και ό,τι τσούζει τη μανούλα με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.  Φήμες λένε ότι καλή κουβέντα μάνα δεν άκουσε ποτέ από κορίτσι. Φήμες είναι αυτές θα μου πεις! (μαμά μη βγεις να παραπονεθείς, θα σε μπλοκάρω)

Κατά βάση τα ξέρει όλα και όσα δεν ξέρει δεν θέλει να τα μάθει από τη μαμά του ή τον μπαμπά του .(άσε που τα ξέρει όλα λέμε!)

Δε θέλει να ασχοληθεί με τίποτα ποταπό και μικρό και έτσι συμμαζέματα, καθαρίσματα κλπ αποτελούν δουλειές που δεν απασχόλησαν ποτέ κανέναν έφηβο και γιατί άλλωστε αφού η ατάκα που φοριέται πολύ είναι «εγώ έτσι το θέλω το δωμάτιο μου, σε ενοχλεί;».  Αν απαντήσεις ναι με ενοχλεί θα σου πει εμένα δεν με ενοχλεί και είναι δωμάτιό μου. Αν απαντήσεις όχι, δεν θα σε πιστέψει αλλά ούτε και θα ταραχθεί από την ανοχή σου. Εν ολίγοις κουνάς το κεφάλι και φεύγεις.  Σκέφτεσαι δε, όσα σκεφτόταν η μάνα σου για σένα και τα έλεγε δυνατά «πως θα ζήσεις μόνη σου απορώ!», «θέλω να δω πώς θα είναι το σπίτι σου».  Η συνέχεια είναι γνωστή, όλες οι μανάδες αρνήθηκαν τα πάντα μετά από χρόνια. Φταίμε εμείς που δεν τις ηχογραφήσαμε τότε.

Τι είναι η εφηβεία για το γονιό (τι πιστεύει μια μαμά ότι είναι)

Σε αυτό το σημείο βγαίνω εγώ.  Ο γονιός βεβαίως βεβαίως και δη η μαμά που η τριβή της με το εφηβάκι είναι πιο συχνή συνήθως, έχει να διαχειριστεί  την εφηβεία πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως. Από τη μία έχει τη δική της εφηβεία γιατί οι μνήμες ξυπνάνε και οι φόβοι μαζί με αυτές. Από την άλλη του παιδιού που είναι μία διαφορετική κατάσταση αλλά όλο και κάπου συναντιούνται αυτές οι δύο.

Γεγονός είναι ένα. Ο γονιός με το που ξεκινάει η εφηβεία του παιδιού του, ζει ένα μαρτύριο στον εγκέφαλό του. Νομίζει ότι θα του συμβούν όλα όσα έχει κατά καιρούς διαβάσει  και ζει σε μια αναμονή για τα χειρότερα.  Ακόμη και όλα να κυλούν φυσιολογικά αυτός νομίζει ότι όλα είναι σημάδια της εφηβείας και έρχονται μαύρες μέρες.  Ο φόβος μη κάνει το παιδί του τα ίδια που έκανε αυτός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης του.  Κάποιος που θα τον ακούσει να το εξομολογείται θα νομίζει ότι έπαιζε στο εξπρές του μεσονυχτίου ή στο Νόμος 4000.

Την ίδια ώρα που όλα έχουν τη δικαιολογία της εφηβείας, την ίδια ώρα η δικαιολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κατηγορό που σε κάθε στροφή είναι έτοιμος ο γονιός να σούρει στον έφηβο. Η μόνιμη απορία που προκύπτει από την επιλεκτική αμνησία  που ο γονιός παρουσιάζει είναι  «εγώ έτσι ήμουν;» ή ακόμη χειρότερα την διαπίστωση «εγώ τέτοια δεν έκανα».  Να μην σου πω και εσένα τι έκανες!!!

Εδώ παρακαλούνται οι γιαγιάδες και οι παππούδες να μην πάρουν θέση, να μην μιλήσουν, να πάρουν στον τάφο τα μυστικά των παιδιών τους γιατί οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Και σε τελική εσείς με ποιον είστε;;; Με το παιδί σας ή με το εγγόνι σας; Επιτέλους, πάρτε θέση γιατί θα μιλήσει και το παιδί σας και ανοίξτε λαγούμι για να μπείτε. Ουφ τα είπα!!

Σε γενικές γραμμές  τα πράγματα είναι απλά, αλλά για λόγους γενικότερου ενδιαφέροντος τα κάνουμε πολύπλοκα για να μην πλήττουμε.  Δεν ξέρω τι καταλάβατε αλλά είναι πάλη εσωτερική και κάποιες φορές και εξωτερική μόνο που δεν παίζει το «ο σώσον εαυτό σωθείτο». Εδώ πρέπει σωθούν όλοι με τις ελάχιστες απώλειες.  

Θα επανέλθω με νεότερα από το μέτωπο.

Παλιότερα είχα γράψει για την Εφηβεία εκ γενετής….που να ‘ξερα!!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *