σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διατροφή
Υγεία και διατροφή

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διατροφή

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μία από τις πλέον συχνότερες ενδοκρινολογικές διαταραχές, καθώς φαίνεται επιδημιολογικά πως 6-8% των γυναικών πάσχουν από αυτό.  Οι γυναίκες με PCOS έχουν συνήθως πολλές κύστες στις ωοθήκες τους, γεγονός που προκαλείται από ορμονική υπερπαραγωγή ανδρογόνων. Παρακάτω θα δούμε πως συνδέονται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η διατροφή.

Τα κοινά συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν ασταθή κύκλο έμμηνου ρύσης ή αμηνόρροια, ακμή, υπερβολική τριχοφυϊα και υπογονιμότητα.

Οι πάσχουσες, ιδιαίτερα όταν δεν αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα, ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για:

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Καρκίνο του ενδομητρίου
  • Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Υπέρταση

Για αυτούς τους λόγους, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η ορμονική ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη. Υπάρχουν διαφόρων ειδών φαρμακευτικές αγωγές που έχουν προταθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του συνδρόμου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έρχεται στο φως της επιστημονικής κοινότητας και ο ρόλος της διατροφής και του τρόπου ζωής στην έκβαση της διαταραχής.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διατροφή

Οι γυναίκες με PCOS συχνά διαπιστώνεται πως παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή μειωμένη ανταπόκριση σε αυτή. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και πριμοδοτεί τη μετατροπή του σακχάρου (γλυκόζης) σε ενέργεια. Η ινσουλινοαντίσταση σχετίζεται τόσο με την παραγωγή ανδρογόνων όπως η τεστοστερόνη στις ωοθήκες, όσο και με τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος. Γι’ αυτό το λόγο, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να είναι δύσκολη για τις πάσχουσες PCOS.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (πχ ζαχαρούχα τρόφιμα) μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, να καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο του βάρους.

Τροφές με ευεργετική δράση

  • Τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, ξηροί καρποί, φρούτα με τη φλούδα, πιπεριές.
τροφές με φυτικές ίνες που βοηθούν τις γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Πηγές άπαχης πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, γιαούρτι, ασπράδια αβγού.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομός, τόνος, σαρδέλες, καρύδια, λιναρόσπορος.
  • Αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως  ελαιόλαδο και διάφορα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Φρέσκα φρούτα που βοηθούν στις διαταραχές των συμπτωμάτων των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Φυσική δραστηριότητα, τουλάχιστον 150 λεπτά/εβδομάδα.

Τρόφιμα που ενδεχομένως να χρειάζονται προσοχή

  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως λευκά προϊόντα σίτου, αρτοσκευάσματα, συσκευασμένα σνακ, γλυκά.
  • Ζάχαρη και αναψυκτικά.
  • Αλλαντικά.

Εν κατακλείδι, εάν πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), είναι πολύ λογικό να δυσκολεύεστε με τη διαχείριση των συμπτωμάτων της διαταραχής. Η εφαρμογή μερικών αλλαγών στο πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής σας μπορεί πιθανότατα να μειώσει κάποια δυσμενή συμπτώματα και να δράσει προληπτικά στην υγεία σας. Φυσικά, καταλυτικός είναι και ο ρόλος της συνεργασίας με καταρτισμένο ιατρό και διατροφολόγο, ώστε να σας καθοδηγήσουν και να σας συμβουλέψουν σε εξατομικευμένο επίπεδο.

Και επειδή όλα τελικά συνδέονται με τη διατροφή, διαβάστε για τη Διατροφή κατά το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο

One Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *