ta donts της διατροφικής επαναφοράς μετά τις διακοπές
Υγεία και διατροφή

Τα Don’ts της διατροφικής επαναφοράς μετά τις διακοπές

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Ο Σεπτέμβριος κατέφθασε και μαζί με αυτόν η ανάγκη για οργάνωση και πρόγραμμα. Γυρνώντας από τις διακοπές, προσπαθούμε συνήθως να επανέλθουμε στις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες, από τις οποίες ενδεχομένως να παρεκκλίναμε λίγο το καλοκαίρι. Ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, επικρατεί συχνά μία πίεση και στρες για γρήγορη επαναφορά στη ρουτίνα (new month-new me κλπ). Ας δούμε τέσσερα από τα Don’ts (aka: τι να μην κάνουμε) της διατροφικής επαναφοράς μετά τις διακοπές.

ΜΗΝ προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε το φαγητό των διακοπών με ένα τιμωρητικό καθεστώς διατροφής και άσκησης.

Ναι μεν μία εξαντλητική περίοδος δίαιτας και γυμναστικής μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια κάποιων κιλών, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα θα διατηρηθεί μόνο βραχυπρόθεσμα και πως η επαναπρόσληψη των ίδιων ή και περισσότερων κιλών είναι εγγυημένη. Τέτοιες συμπεριφορές δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο στέρησης – υπερφαγίας, διαιωνίζουν τα σκαμπανεβάσματα σωματικού βάρους και διαταράσσουν τη σχέση με το φαγητό.  

ΜΗ δεσμεύεστε σε ένα δυσάρεστο πρόγραμμα γυμναστικής.

τα don'ts της διατροφικής επαναφοράς μετά τις διακοπές

Για να επιτευχθεί η μακροβιότητα του προγράμματος άθλησης και να μην είναι απλώς μία χαμένη μηνιαία συνδρομή, πρέπει ο συγκεκριμένος τύπος δραστηριότητας να σας αρέσει και να συνάδει με το καθημερινό πρόγραμμά σας.  Δοκιμάστε διάφορα είδη γυμναστικής, από πιλάτες και βάρη μέχρι τένις και χορό, ώστε να κατασταλάξετε σε κάποιο που σας ευχαριστεί χωρίς να αποτελεί αγγαρεία. Ακόμη, θέστε ρεαλιστικούς στόχους και αποφύγετε την τελειομανία. Ξεκινήστε με προπόνηση 2-3 φορές την εβδομάδα και αυξήστε τη συχνότητα σταδιακά εάν είναι εφικτό. Η γυμναστική είναι κέρδος σε όποια μορφή και αν πραγματοποιείται, όχι μόνο σε καθημερινές high impact προπονήσεις. Ακόμα και σε πιο πολυάσχολες μέρες, ένα 20 λεπτο περπάτημα ή ποδηλασία είναι κέρδος.

ΜΗΝ έχετε συνεχώς την ίδια ρουτίνα.

Ένα βαρετό, μονότονο διατροφολόγιο είναι δύσκολο να υιοθετηθεί μακροπρόθεσμα. Δείτε αυτό το νέο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου ως μία ευκαιρία για να δοκιμάσετε νέες συνταγές και διάφορα τρόφιμα. Ένα καινούργιο θρεπτικό πρωινό, ένα διαφορετικό σνακ στη δουλειά, μία θεματική βραδιά με υγιεινές συνταγές μπορεί να προσθέσει τη σπίθα που χρειάζεστε στο πρόγραμμα διατροφής σας.

ΜΗΝ αφήνετε τον εαυτό σας νηστικό για πολλές ώρες.

Προγραμματίστε εκ των προτέρων θρεπτικά γεύματα και σνακ, ώστε να διατηρήσετε την πείνα σε ομαλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μία πολύωρη νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστη πρόσληψη τροφής υπέρ του σημείου κορεσμού, όταν τελικά κάτσουμε να φάμε. Εξοπλίστε το σπίτι, την τσάντα και το γραφείο σας με εύχρηστα σνακ, όπως αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και χειροποίητες μπάρες.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν τα Don’ts της διατροφικής επαναφοράς μετά τις διακοπές, βλέπουμε ότι δεν χρειάζεται πανικός ούτε ακραίες προσεγγίσεις. Μία ομαλή αλλαγή και μία σταδιακή οργάνωση της ρουτίνας μας μπορεί να βοηθήσει στην υιοθέτηση των καλών μας διατροφικών συνηθειών, αλλά και να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη εδραίωσή τους.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *