5 συνήθειες του 2022
Υγεία και διατροφή

5 συνήθειες του 2022 για μακροπρόθεσμη αλλαγή

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Καλή χρονιά! Το νέο έτος συχνά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι θέτουν στόχους βελτίωσης της υγείας, ρύθμισης βάρους και ένταξης φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, οι πρακτικές που επιλέγονται είναι εξαιρετικά περιοριστικές και μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ας δούμε 5 συνήθειες του 2022 για να επιτύχουμε μακροπρόθεσμη αλλαγή.   

Προσθέστε ένα λαχανικό ή ένα φρούτο σε κάθε γεύμα

5 συνήθειες του 2022

Κατ’αρχάς, αντί να εστιάζουμε στο τι μπορούμε να  «κόψουμε» από τη διατροφή μας, είναι προτιμότερο να στρέψουμε την προσοχή μας στο τι πρέπει να προσθέσουμε. Το να συμπεριλαμβάνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών βοηθάει στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και νερού. Τα στοιχεία αυτά συντελούν στην αποτελεσματικότερη ρύθμιση του αισθήματος πείνας και κορεσμού μεταγευματικά και μπορούν εν δυνάμει να οδηγήσουν σε ρύθμιση βάρους. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη φρούτων και λαχανικών σε κάθε γεύμα είναι μία εξαιρετική αλλαγή που μπορεί να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Οργάνωση και προετοιμασία

Αδιαμφισβήτητα, η σωστή οργάνωση και προετοιμασία είναι το ήμισυ της επιτυχίας μίας διατροφικής αλλαγής. Η έλλειψη θρεπτικών τροφών από την κουζίνα μας οδηγεί σε άστατο πρόγραμμα διατροφής, μεγαλύτερη συχνότητα delivery και πιθανόν ελλιπή σε θρεπτικά συστατικά πρόσληψη. Αντιθέτως, η οργάνωση και αναλυτική καταγραφή της λίστας του εβδομαδιαίου σιτηρεσίου σε συνδυασμό με την αγορά των απαραίτητων τροφών, αυτοματοποιεί πολλά γεύματα και σνακ, ώστε να έχουμε διαρκώς πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές.

Γυμναστική που δεν είναι «μαρτύριο»

Συχνά, η αδυναμία προσκόλλησης σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής για περισσότερο από ένα μήνα οφείλεται στη δυσφορία που μας προκαλεί το εκάστοτε πρόγραμμα. Σίγουρα, εάν αντιμετωπίζουμε την άθληση ως αγγαρεία, είναι απίθανο να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μία τακτική ρουτίνα άσκησης. Από την άλλη, η άθληση με φίλους, μία δημιουργική δραστηριότητα όπως pilates, χορός ή τέννις, ή  ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα βάσει των αναγκών μας στα πλαίσια του personal training είναι μέθοδοι που μπορούν να κάνουν τη γυμναστική μας λίγο πιο ευχάριστη. Προκαθορίστε στην αρχή της εβδομάδας τις μέρες και τις ώρες που θα αθληθείτε και βάλτε το ως προτεραιότητα στην ατζέντα σας.

Αύξηση ημερήσιων βημάτων

Η ήπιας έντασης αερόβια άσκηση όπως το περπάτημα έχει τεκμηριωθεί επανειλημμένα από μελέτες για την ευεργετική δράση της στη γενικότερη υγεία και την πρόληψη πληθώρας νοσημάτων όπως καρδιαγγειακών και σακχαρώδη διαβήτη. Στοχεύστε στη σταδιακή αύξηση, όπως συν 200 βήματα κάθε μέρα, φτάνοντας τελικά σε ένα σταθερό επίπεδο που μπορείτε να διατηρήσετε καθημερινά, πχ 8000 βήματα/ημέρα.

Απόρριψη νοοτροπίας της δίαιτας

Ίσως το πιο σημαντικό σημείο για την επίτευξη μακροπρόθεσμων αλλαγών είναι η αποβολή του diet mentality και η βελτίωση της σχέσης με το φαγητό. Απορρίπτουμε την τελειομανία, αφού η προσέγγιση των άκρων ενισχύει το φαύλο κύκλο στέρησης-υπερφαγίας και είναι σίγουρα συνταγή για αποτυχία.

Το 2022, λοιπόν, εφαρμόστε αυτές τις 5 απλές συνήθειες και κάντε μικρά βήματα για μακροπρόθεσμες αλλαγές. Ο εαυτός σας του χρόνου θα σας ευγνωμονεί. Να έχετε μία όμορφη χρονιά με υγεία!

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης τα 5+1 θρεπτικά τρόφιμα που πρέπει να έχουμε στην κουζίνα μας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *