
Θρεπτική σαλάτα με κοτόπουλο
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Με τον Ιούνιο να έχει μπει και επίσημα, οι βόλτες σε παραλίες και τα σχέδια για διακοπές πληθαίνουν, με αποτέλεσμα το μειωμένο διαθέσιμο χρόνο για μαγείρεμα και την ανάγκη για εύχρηστες, γρήγορη επιλογές. Εκτός αυτού, σε αυξημένες θερμοκρασίες συχνά παρατηρείται μειωμένη όρεξη για ζεστές παρασκευές φαγητού, οπότε μία δροσιστική, νόστιμη και θρεπτική σαλάτα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή. Σήμερα θα δούμε μία αγαπημένη σαλάτα με κοτόπουλο, πορτοκάλι και καραμελωμένο καρύδι, που μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες, ελαφρύ και ισορροπημένο γεύμα.
Υλικά για τη θρεπτική σαλάτα με κοτόπουλο, πορτοκάλι και καραμελωμένο καρύδι
(1 μερίδα):
- 150 γρ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως iceberg, μαρούλι, σπανάκι, ρόκα
- 180 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
- ½ πορτοκάλι, κομμένο σε κυβάκια

- 25 γρ. παρμεζάνα, σε λεπτές φλούδες με το peeler
- 6 καρύδια
- 1 κ.γλ. μέλι
- 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
- 2 κ.γλ. χυμό λεμόνι
- 2 κ.γλ. μουστάρδα
- Βαλσάμικο, ξύδι ή σε κρέμα με στέβια
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση για τη θρεπτική σαλάτα με κοτόπουλο, πορτοκάλι και καραμελωμένο καρύδι:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και το λεμόνι στο κοτόπουλο, κόβουμε σε κομματάκια και ψήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Ανακατεύουμε τα καρύδια με το μέλι και το αλάτι και καβουρδίζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά. Ελέγχουμε τακτικά ώστε να μην καούν.

- Για τη vinaigrette, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι και το βαλσάμικο.
- Τέλος, ανακατεύουμε τα λαχανικά, το κοτόπουλο, τα καραμελωμένα καρύδια, την παρμεζάνα, τη vinaigrette και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Διατροφική ανάλυση:
- 419 kcal
- 47 γρ. πρωτεΐνης
- 15 γρ. υδατανθράκων
- 19 γρ. λιπαρών
- 5 γρ. φυτικών ινών
- 80% Σ.Η.Π. βιταμίνης C (*Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη)
- 80% Σ.Η.Π. βιταμίνης Κ
- 65% Σ.Η.Π. σελήνιου
- 25% Σ.Η.Π. φολικού οξέος
- 15% Σ.Η.Π. σιδήρου

