οι άθλιοι
Προτάσεις

Οι άθλιοι

Προτείνει το βιβλιοπωλείο Μανιφέστο

Το  αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας “Οι άθλιοι” του Victor Hugo έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα σε διασκευή για παιδιά, την οποία έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Μακρόπουλος.

Γίνεται πολύς λόγος για το αν είναι σωστό να γίνονται διασκευές μεγάλων κλασικών έργων για παιδιά. Γιατί μια πρόχειρη προσέγγιση ενός τέτοιου έργου θα μπορούσε να αποτρέψει τους νέους αναγνώστες να το γνωρίσουν από το πρωτότυπο. Όταν όμως αυτό το εγχείρημα επιχειρείται από έμπειρους, αξιόλογους πολυβραβεβευμένους συντελεστές το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη έργο τέχνης. Ως ένα τέτοιο, νέο έργο τέχνης σας προτείνουμε τη διασκευή των “Αθλίων” του V. Hugo από τον Μ. Μακρόπουλο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου “Οι άθλιοι”:

1796, σκληροί καιροί για τη Γαλλία.

Ένας πεινασμένος νέος άνδρας, ο Γιάννης Αγιάννης, σπάει τη βιτρίνα ενός αρτοπωλείου για να κλέψει ψωμί, με σκοπό να ταΐσει την οικογένειά του που λιμοκτονεί. Η ποινή γι’ αυτή του την κλοπή, πέντε χρόνια στα κάτεργα, μεγαλώνει συνεχώς ύστερα από τις επανειλημμένες προσπάθειές του να δραπετεύσει. Μα έπειτα του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία…
Σώζει ένα κορίτσι, την Κοζέτ, και βρίσκεται στο Παρίσι, στα οδοφράγματα της εξέγερσης του 1832 .

Στο μυθιστόρημα “Οι άθλιοι” ο Βικτόρ Ουγκώ περιγράφει τη ζωή των εξαθλιωμένων κατοίκων του Παρισιού των αρχών του 19ου αιώνα. Μέσα από τις σελίδες του παρελαύνουν οι μορφές των ηρώων που πλέον αποτελούν θρύλους: ο κατάδικος Γιάννης Αγιάννης, ο άσπλαχνος αστυνομικός Ιαβέρης, η μικρή Τιτίκα, ο ρομαντικός Μάριος, ο ηρωικός Γαβριάς, ο κακοποιός Θεναρδιέρος…

Οι Σημειώσεις για το έργο στο τέλος του βιβλίου αποτυπώνουν την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Βίκτωρ Ουγκώ (γαλλικά: Victor Marie Vicomte Hugo) (26 Φεβρουαρίου 1802 – 22 Μαΐου 1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός. Ήταν ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού. Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του αντιλήφθηκε το λογοτεχνικό του ταλέντο και ξεκίνησε τις μεταφράσεις έργων από τα λατινικά καθώς και δικές του πρωτότυπες ποιητικές εργασίες. Η αξία του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα στο γαλλικό ακαδημαϊκό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την πολιτική μεταλλασσόμενος βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό. Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του “Lettre a une femme” (Γράμμα σε μία γυναίκα): “Je ne sais plus mon nom, je m’appelle Patrie!” (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς). Προ πάντων, όμως, ως ο μεγαλύτερος Γάλλος συγγραφέας του άμεσου μετεπαναστατικού περιβάλλοντος, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής.

Λίγα λόγια για τον επιμελητή της διασκευής:

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννιά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και έντεκα χρόνια ζει με την οικογένειά του στη Λευκάδα και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο, όπου διαδραματίζονται κάποιες ιστορίες του. Τα τελευταία τέσσερα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κίχλη: Το δέντρο του Ιούδα (2014), Τσότσηγια & Ω᾽μ (2017), Μαύρο νερό (2019, Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2020), Η θάλασσα (2020). Έχει εκδώσει δώδεκα πεζογραφικά βιβλία για ενήλικες, το Οδοιπορικό στο Πωγώνι (Fagotto 2013) και έξι βιβλία για παιδιά. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας.

Βραβεία:

  • Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” 2020
  • Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2020
  • Βραβείο Ελληνικής Λογοτεχνικής Φράσης της Χρονιάς – Περιοδικό “Literature.gr” 2019
  • Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2021

Λίγα λόγια για τον εικονογράφο:

Ο Βασίλης Κουτσογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δούλεψε στο Παρίσι για ένα διάστημα, πάνω σε εικαστικές εφαρµογές της αρχιτεκτονικής, στον µουσειακό κυρίως χώρο. Η αγάπη του για το σχέδιο και τις γραφικές τέχνες τον oδήγησε το 2015 στον χώρο της εικονογράφησης και των εκδόσεων, µε το παιδικό βιβλίο να τον συναρπάζει ακόµα περισσότερο κι από όταν ήταν ο ίδιος παιδί. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του βιβλιοπωλείου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *