
Θρεπτικά σοκολατένια muffins
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Καλή σχολική χρονιά! Κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη, με την επαναφορά στο πρόγραμμα και την αρχή του σχολικού έτους, προκύπτει συχνά η αναζήτηση εύκολων σνακ για το σχολείο, το φροντιστήριο ή ως συνοδευτικό στο διάβασμα. Η σημερινή συνταγή για θρεπτικά σοκολατένια muffins είναι εξαιρετική για μαθητές όλων των ηλικιών, καθώς αποτελεί μία επιλογή υψηλής διατροφικής αξίας, γεμάτη αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που θα προσφέρει ενέργεια και θα καλύψει την επιθυμία για γλυκό.
Υλικά για τα θρεπτικά σοκολατένια muffins (12 τμχ.):

- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 100 γρ. φυστικοβούτυρο
- 45 γρ. κακάο
- 240 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- 60 γρ. μέλι
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο, αλεσμένο
- 10 γρ. baking powder
- 2 βανίλιες ή 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 60 γρ. νερό
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για δέκα λεπτά σε ζεστό νερό και στραγγίζουμε.
- Αλέθουμε τους χουρμάδες έως ότου αποκτήσουν μορφή πάστας.
- Προσθέτουμε σταδιακά στο blender όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Λαδώνουμε ένα σκεύος για μάφιν ή ατομικά φορμάκια με λάδι καρύδας ή λίγο βούτυρο και προσθέτουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 17 λεπτά.
- Προαιρετικά μπορούμε να λιώσουμε λίγη κουβερτούρα περιεκτικότητας >60% κακάο και να αλείψουμε πάνω στα θρεπτικά σοκολατένια muffins.
- Αφήνουμε να κρυώσουν για μισή ώρα και ξεφορμάρουμε.
Διατροφική ανάλυση ανά τεμάχιο:
- Θερμίδες: 160 kcal
- Υδατάνθρακες: 26 γρ.
- Φυτικές ίνες: 5 γρ.
- Πρωτεϊνη: 5 γρ.
- Λιπαρά: 6 γρ.
Η συνταγή για τα σοκολατένια muffins αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση για μικρούς και μεγάλους!!!
Δείτε ακόμη τις αγαπημένες μου και πολύ θρεπτικές μπάρες που μπορείτε να τις κάνετε και τρουφάκια.

