τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα
Προτάσεις

Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα

Προτείνει το βιβλιοπωλείο Μανιφέστο

Τα νέα από το χώρο του βιβλίου λένε ότι το Διεθνές Βραβείο Booker για το 2021 απονέμεται στον David Diop και θα το μοιραστεί με την ελληνικής καταγωγής Anna Moschovakis μεταφράστρια του βιβλίου του «At Night All Blood is Black» – «Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα»

Αυτό το βιβλίο επιλέξαμε να προτείνουμε, όχι τόσο επειδή βραβεύτηκε παρά γιατί το διαβάσαμε και μας συγκλόνισε. Ένα κείμενο σπαρακτικό, δυνατό, σκληρό μιας και το θέμα του είναι η τρέλα του πολέμου. Ένα μυθιστόρημα με αναπάντεχη για το θέμα του ποιητική γλώσσα, που το καθιστά πηγαίο, αυθεντικό σαν δημοτικό τραγούδι.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) είναι σε εξέλιξη. Ένα πρωί, ο λοχαγός Αρμάν δίνει μέσα από τα χαρακώματα το σύνθημα της επίθεσης εναντίον των Γερμανών. Οι στρατιώτες εφορμούν. Ανάμεσά τους ο Αλφά Ντιάγε και ο Μαντέμπα Ντιοπ, δυο Σενεγαλέζοι που μάχονται, μαζί με τόσους άλλους ομοεθνείς τους, για τα γαλλικά χρώματα. Λίγα μέτρα μετά την έξοδό τους από το χαράκωμα, ο Μαντέμπα πέφτει θανάσιμα πληγωμένος μπροστά στα μάτια του Αλφά, του παιδικού του φίλου που τον είχε πάνω κι από αδελφό.

Από δω και πέρα, η αφήγηση ακολουθεί τον Αλφά καθώς βυθίζεται στην τρέλα μετά τον θάνατο του φίλου του και αδελφού της καρδιάς του, για τον οποίο αισθάνεται υπεύθυνος. Η ενοχή και οι τύψεις τον στοιχειώνουν, μετατρέποντας αυτό τον εικοσάχρονο από ένα μικρό χωριό της Αφρικής, που βρέθηκε σ’ αυτή την ουδέτερη ζώνη, σε μηχανή θανάτου: γίνεται το οπλισμένο χέρι του Θεού, το πρόσωπο της μοίρας για τους «εχθρούς με τα γαλάζια μάτια», και σπέρνει τον τρόμο ακόμα και στους δικούς του.

Μοναχικός πολεμιστής, αγρίμι ανελέητο μέσα στο στόμα του τέρατος, μονολογεί για τις «δύο όψεις που έχουν τα πράγματα» και προβληματίζεται για τη σχετικότητα των αρχών και των αξιών. Ως έσχατη αντίσταση στο πρώτο μακελειό του 20ού αιώνα, επαναφέρει στη μνήμη του τη ζωή στην Αφρική, έναν κόσμο χαμένο πια, που ξαναζωντανεύει.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα


Ο Νταβίντ Ντιοπ, σενεγαλέζικης καταγωγής, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1966. Μεγάλωσε στη Σενεγάλη, όπου τελείωσε και το λύκειο. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Τουλούζης και της Σορβόννης (Paris IV), όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Agrege της φιλολογίας, είναι αναπληρωτής καθηγητής της γαλλικής γραμματολογίας του 18ου αιώνα στο Πανεπιστήμιο του Πω, όπου διδάσκει παράλληλα γαλλόφωνη αφρικανική λογοτεχνία.
Έχει δημοσιεύσει το μυθιστόρημα με τίτλο “1989, l’ Attraction universelle”, όπως επίσης και τη μελέτη “Rhetorique negre au XVIIIe siecle”.
Το μυθιστόρημά του “Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα” τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ των μαθητών λυκείου (2018), το βραβείο Patrimoines (2018), το βραβείο Strega Europeo στην Ιταλία (2019) και το Διεθνές Βραβείο Booker 2021. Ήταν στις λίστες υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Goncourt, Medicis, Femina, Renaudot, Βιβλιοπωλών του Νανσύ-Le Point και Αντρέ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του βιβλιοπωλείου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *