
Νηστίσιμη πρωτεϊνούχα οσπριοσαλάτα
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Με αφορμή τη Μεγάλη εβδομάδα, σήμερα θα δούμε μία πολύ εύκολη συνταγή για μία σαλάτα, και πιο συγκεκριμένα μία οσπριοσαλάτα, εξαιρετικής διατροφικής αξίας. Η συγκεκριμένη νηστίσιμη πρωτεϊνούχα οσπριοσαλάτα παρέχει και τα τρία απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, γεγονός που την καθιστά πλήρες γεύμα. Ο συνδυασμός οσπρίου με σιτηρό αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης, προσφέροντας μεγαλύτερο αριθμό απαραίτητων αμινοξέων, ενώ η προσθήκη πηγών βιταμίνης C αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του τρισθενούς σιδήρου που απαντάται στα όσπρια.

Υλικά για τη νηστίσιμη πρωτεϊνούχα οσπριοσαλάτα:
- 60 γρ. πλιγούρι
- 40 γρ. ρεβίθια ή μαυρομάτικα φασόλια
- Ντοματίνια
- Φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο μέρος
- Μία πιπεριά Φλωρίνης
- Ένα μικρό αγγουράκι
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. στημένο λεμόνι
- 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο με στέβια ή κλασικό ξύδι βαλσάμικο
- Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Μαγειρεύουμε το πλιγούρι βάσει των οδηγιών στη συσκευασία.
- Μουλιάζουμε και βράζουμε τα όσπρια. Για ευχέρεια χρόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έτοιμα βρασμένα ρεβύθια ή μαυρομάτικα, που πωλούνται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Τα 40 γρ. ξηρού βάρους αντιστοιχούν σε 120 γρ. βρασμένου βάρους.
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, ψιλοκόβουμε το αγγουράκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και την πιπεριά και ανακατεύουμε με το πλιγούρι και τα όσπρια.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Για το dressing, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα, το βαλσάμικο και το λεμόνι.
Διατροφική ανάλυση:
- Υδατάνθρακες: 54 gr
- Πρωτεϊνη: 21 gr
- Λιπαρά: 17 gr
- Φυτικές ίνες: 18 gr.
- Θερμίδες: 455 kcal
- Βιταμίνη C: 160% της ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη)
- Βιταμίνη Α: 170% της ΣΗΠ
- Βιταμίνη Κ: 130% της ΣΗΠ
- Ασβέστιο: 55% της ΣΗΠ
- Σίδηρος: 20% της ΣΗΠ
- Κάλιο: 20% της ΣΗΠ
- Φολικό οξύ: 16% της ΣΗΠ


One Comment
Pingback: