μαρμελάδα φράουλα με στέβια και σπόρους chia
Μαγειρεύω

Μαρμελάδα φράουλα με στέβια και σπόρους chia

Η φράουλα είναι ένα φρούτο με πολλά οφέλη και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Σαν παιδί συνήθιζα να την τρώω βουτώντας την στη ζάχαρη. Το πιάτο μου ήταν μισό με φράουλες και μισό με ζάχαρη. Μεγαλώνοντας, την τρώω σκέτη σαν φρούτο αποφεύγοντας τη ζάχαρη. Οι σπιτικές μαρμελάδες είναι πολύ νόστιμες και κρύβουν πολλή αγάπη αλλά εξίσου πολλή ζάχαρη. Η μαρμελάδα φράουλα με στέβια ήρθε να μου δώσει τη γλυκιά γεύση και τη μαμαδίστικη αγάπη χωρίς τύψεις. Ο μικρός Κωνσταντίνος ετών 8 που είναι ο δοκιμαστής μου, δήλωσε ενθουσιασμένος.

Προσοχή στη στέβια που θα αγοράσετε. Υπάρχει σε διάφορες αναλογίες ως προς τη ζάχαρη και αυτό αναφέρεται στη συσκευασία. Υπάρχει 1:1 δηλαδή όση ζάχαρη τόση στέβια, 1:3 και 1:5 από ότι έχω δει στην αγορά. Επίσης υπάρχει στέβια κρυσταλλική και σε σκόνη.

Υλικά για τη μαρμελάδα φράουλα με στέβια

500 γραμμάρια φράουλες (τις ζυγίζουμε αφού τις έχουμε πλύνει και κόψει τα κοτσάνια ώστε να είναι ακριβώς το βάρος που θα γίνει πολτός. Μπορούμε βέβαια να αφήσουμε και κάποια κομματάκια φράουλα αν θέλουμε να νιώθουμε το φρούτο.)

60 γραμμάρια κρυσταλλική στέβια 1:1

1 κ.γλ. χυμο λεμόνι

1 1/2 κ.γλ σπόρους chia

μαρμελάδα φράουλα με στέβια και σπόρους chia

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις πολτοποιούμε. Βάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα και όταν αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε τη στέβια. Ανακατεύουμε (και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά. Το παρακολουθούμε και ανακατεύουμε συχνά για να μη χάσει τα υγρά του το μείγμα και κολλήσει.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι. Το λεμόνι βοηθάει το σιρόπι να πήξει. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα μας.

Όταν κρυώσει ρίχνουμε τους σπόρους chia, βάζουμε τη μαρμελάδα σε ένα βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Οι σπόροι chia ουσιαστικά επειδή φουσκώνουν, κάνουν πιο ζελέ την μαρμελάδα μας. Δεν αλλοιώνουν τη γεύση καθόλου. Χρησιμοποιούνται αντί για ζελατίνη.

Επειδή η μαρμελάδα με τη στέβια δεν μπορεί να διατηρηθεί έξω και θέλει ψυγείο, είναι προτιμότερο να κάνουμε μικρές ποσότητες για να ακολουθείται η πορεία από την παραγωγή στην κατανάλωση. Άλλωστε ο χρόνος που χρειάζεται είναι πολύ λίγος και σε 20 λεπτά έχετε μαρμελάδα φράουλα χωρίς θερμίδες.

Υ.Γ Μια φίλη που έκανε μπόλικη και την έβαλε σε αποστειρωμένα βάζα καλά κλεισμένα, την κράτησε στο ψυγείο για 5-6 μήνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *