προσπάθεια απώλειας βάρους - τα λάθη
Υγεία και διατροφή

Συχνά λάθη στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Μία προσπάθεια απώλειας βάρους συχνά είναι δύσκολη για ορισμένα άτομα, τα οποία μπορεί να αισθάνονται ότι παρόλο που κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, εξακολουθούν να μη βλέπουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, ενδεχομένως να ακολουθούν συμβουλές που είτε να είναι λανθασμένες είτε να έχουν ξεπεραστεί και να μη συνάδουν με τις νεότερες συστάσεις, ειδικά αν προέρχονται από αναξιόπιστες πηγές όπως site και ομάδες του διαδικτύου ή άτομα χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος του διατροφολόγου.

Συχνά λάθη που πιθανόν να κάνετε σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, τα οποία σας σαμποτάρουν από το να φτάσετε τους στόχους σας.

Υπερβολικός περιορισμός θερμίδων και πολύ επιθετικές προσεγγίσεις

προσπάθεια απώλειας βάρους

Ο πολύ αυξημένος περιορισμός της θερμιδικής πρόσληψης έχει συσχετιστεί με μείωση του μεταβολικού ρυθμού και απώλεια μυϊκής μάζας, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως ο οργανισμός καταλήγει να «καίει» λιγότερες θερμίδες, καθιστώντας την επαναπρόσληψη βάρους πολύ ευκολότερη. Εκτός αυτού, η υπερβολική στέρηση τόσο θερμιδικά όσο και ποιοτικά, πχ ο πλήρης αποκλεισμός γλυκών, ζάχαρης, λιπαρών κλπ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, αργά ή γρήγορα, σε υπερφαγία και σε εγκατάλειψη της προσπάθειας. Σκεφτείτε, πόσες φορές έχετε ακολουθήσει μία πολύ αυστηρή δίαιτα για 5 μέρες, απλώς και μόνο για να καταναλώσετε το σαββατοκύριακο υπερβολικές ποσότητες όσων είχατε στερηθεί.

Από την άλλη, η καθημερινή εφαρμογή ενός μικρού θερμιδικού ελλείμματος, το οποίο να μην υπερβαίνει τις 400 με 500 θερμίδες ημερησίως, θα οδηγήσει με σταθερό ρυθμό στην επιθυμητή απώλεια, χωρίς υπερβολές. Παραδείγματος χάριν, για ένα άτομο που κατά μέσο όρο δαπανά 2000 θερμίδες ημερησίως, η πρόσληψη 1500 θερμίδων/ημέρα αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια μισού κιλού λίπους την εβδομάδα.

Αποκλειστική αερόβια άσκηση, χωρίς αντιστάσεις

προσπάθεια απώλειας βάρους

Η βιβλιογραφία έχει δείξει επανειλημμένα πως η εκτέλεση προπόνησης με αντιστάσεις μπορεί να προωθήσει σημαντικά την απώλεια βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι η άθληση με βάρη είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές άσκησης για την αύξηση της μυϊκής μάζας και, κατ’ επέκταση, την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Μία ανασκόπηση 32 ερευνών που περιλάμβαναν περισσότερα από 4.700 άτομα με παχυσαρκία απέδειξε ότι η καλύτερη στρατηγική για τη μείωση του λίπους φαίνεται να είναι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και προπόνησης με βάρη.

Ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών

Η καθημερινή λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, αφού το συγκεκριμένο μακροθρεπτικό συστατικό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Μείωση του αισθήματος πείνας.
  • Αύξηση του κορεσμού, δηλαδή της μεταγευματικής πληρότητας.
  • Διατήρηση ή αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.
  • Διαφύλαξη της μυϊκής μάζας.

Μια ανασκόπηση ερευνών διαπίστωσε επίσης ότι τα διατροφικά πλάνα υψηλότερης πρωτεΐνης, που περιέχουν 1,2–1,6 gr ανά κιλό σωματικού βάρους, ωφελούν τον έλεγχο της πείνας και μπορούν να βελτιώσουν σύσταση του σώματος. Γι’ αυτό το λόγο, βεβαιωθείτε ότι κάθε γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας περιέχει έστω μία καλή πηγή πρωτεΐνης. Παραδείγματα αποτελούν το γιαούρτι, το αυγό, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα όσπρια, τα θαλασσινά, το μοσχάρι, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το τυρί, κ.α.

Παρόλο που το σωματικό βάρος αποτελεί ένα ζήτημα με πολλές συνιστώσες, το να αποφύγετε τα συγκεκριμένα συχνά λάθη σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί να βοηθήσει στο να φτάσετε πιο εύκολα στο στόχο σας. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η επαγγελματική διατροφολογική υποστήριξη, ώστε να γλιτώσετε πολύ κόπο και να μπορέσετε να εξατομικεύσετε τη διατροφή βάσει των αναγκών σας.

Διαβάστε επίσης Γιατί δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες!!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *