εντυπωσιακά οφέλη berries
Υγεία και διατροφή

Τα εντυπωσιακά οφέλη των berries στην υγεία

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Ακούμε συχνά την έκφραση “superfoods”, με την οποία συνήθως εκπροσωπούνται ορισμένα τρόφιμα με ευεργετικές διατροφικές ιδιότητες. Από αυτήν την κατηγορία δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα berries, τα οποία έχουν μελετηθεί από πληθώρα ερευνών για τα εντυπωσιακά οφέλη τους στον οργανισμό. Σήμερα θα αναλύσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Αντιοξειδωτική δράση

Τα berries παρέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν να στον έλεγχο των ελεύθερων ριζών. Ουσιαστικά, οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια τα οποία μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος όταν ο αριθμός τους είναι πολύ υψηλός, προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Έτσι, τα berries μέσω αντιοξειδωτικών όπως οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ και η ρεσβερατρόλη καταπολεμούν αυτό το φαινόμενο.

Μια έρευνα απέδειξε πως τα βατόμουρα και τα blueberries, μαζί με το ρόδι, έχουν τα πρωτεία της υψηλότερης αντιοξειδωτικής δράσης συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα. Επιπλέον, μία άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων μύρτιλων ημερησίως προώθησε την προστασία του DNA από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, καθώς και η κατανάλωση 500 γραμμαρίων πολτού φράουλας για ένα μήνα μείωσε τον προοξειδωτικό δείκτη κατά 38%.

εντυπωσιακά οφέλη berries

Βελτίωση επιπέδων σακχάρου και ανταπόκρισης στην ινσουλίνη

Αρκετά ερευνητικά δεδομένα, τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ανθρώπους με αντίσταση στην ινσουλίνη, υποδεικνύουν πως τα berries συμβάλλουν στην πρόληψη των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ακόμη και μετά από γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Μία μελέτη σε υγιείς γυναίκες διαπίστωσε πως η κατανάλωση 150 γραμμαρίων φράουλας ή ανάμεικτων μούρων σε συνδυασμό με λευκό ψωμί οδήγησε σε μείωση 24-26% στα επίπεδα σακχάρου, σε σύγκριση με την κατανάλωση σκέτου ψωμιού. Ακόμη, σε μια έρευνα έξι εβδομάδων σε παχύσαρκα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, η χορήγηση ενός smoothie με βατόμουρο δύο φορές/ημέρα οδήγησε σε βελτιώσεις στην ανταπόκριση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωνε το smoothie.

Ενίσχυση υγείας δέρματος

Πρόσφατα, αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με την επίδραση του ελλαγικού οξέος που περιέχουν τα berries στη μείωση των ρυτίδων του δέρματος και γενικότερα στην αντιγήρανση. Κάποια πρώιμα ευρήματα υποδεικνύουν πως το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο στο κατεστραμένο από τον ήλιο δέρμα, διατηρώντας τη σφριγηλότητα. Απαιτούνται βέβαια μελλοντικές μελέτες που θα επιβεβαιώνουν αυτά τα δεδομένα ώστε να επαληθευτούν τα αποτελέσματα.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φτωχά σε θερμίδες

Τα berries αποτελούν μία ιδανική τροφή κατά τη διάρκεια μίας προσπάθειας απώλειας βάρους, καθώς προσφέρουν κατά μέσο όρο μόνο 45 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, που βοηθούν στον καλύτερο κορεσμό και στον έλεγχο της πείνας. Εκτός αυτού, είναι μία συμπυκνωμένη πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, μαγγανίου και φολικού οξέος.

Αυτά και πολλά ακόμη εντυπωσιακά οφέλη των berries στην υγεία αποτελούν λόγους για να τα εντάξουμε στο σιτηρέσιο μας. Μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε φρέσκια ή κατεψυγμένη μορφή μέσα σε smoothies, σε porridge, σε γλυκίσματα ή στο γιαούρτι σας, ως ένα θρεπτικό γεύμα ή σνακ. 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *