διατροφικούς στόχους του νέου έτους
Υγεία και διατροφή

Πως να ξεκινήσουμε νωρίτερα τους διατροφικούς στόχους του νέου έτους

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

New year-new me, νέο έτος-νέοι στόχοι και πολλές ακόμα υποσχέσεις που διαρκώς επαναλαμβάνουμε την περίοδο των εορτών, όπου συνήθως η υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ σε συνδυασμό με την έλλειψη γυμναστικής συμβάλλουν στο να εκτροχιαστούμε από τον κλασικό, υγιή τρόπο ζωής. Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πως μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος μέχρι την Πρωτοχρονιά, ώστε να παραμείνουμε υγιείς κατά τη διάρκεια των διακοπών και να ξεκινήσουμε νωρίτερα τους διατροφικούς στόχους του νέου έτους.

Έξυπνες επιλογές στα τραπέζια των εορτών

Λανθασμένα, οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τις γιορτές με μία διαρκή υπερκατανάλωση φαγητού. Ωστόσο, μπορούμε να απολαύσουμε τα γλυκίσματα και τα φαγητά του τραπεζιού χωρίς απαραίτητα να φτάσουμε σε σημείο μεταγευματικής δυσφορίας.

Καταρχάς, μία συχνή λάθος πρακτική είναι να μένουμε από το πρωί νηστικοί, αφού «θα φάμε πολύ μετά». Εάν, από την άλλη, έχουμε καταναλώσει ένα θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη πρωινό, θα έχουμε ένα ελεγχόμενο αίσθημα πείνας όταν τελικά κάτσουμε στο τραπέζι και άρα θα αποφύγουμε τη γρήγορη, ανεξέλεγκτη υπερκατανάλωση τροφής. Ακόμη, όποιο και αν είναι το κυρίως γεύμα, μπορούμε να συμπεριλάβουμε άφθονη ποσότητα σαλάτας στην αρχή αυτού, ώστε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικότερο κορεσμό και ομαλότερη αύξηση της γλυκαιμίας.

Επαρκής ενυδάτωση

διατροφικούς στόχους του νέου έτους

Η επαρκής πρόσληψη νερού και υγρών είναι μία εξαιρετική στρατηγική εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού κατά την περίοδο των εορτών. Συγκεκριμένα, συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση συνολικών υγρών τουλάχιστον 2 L για τις γυναίκες και 3 L για τους άνδρες. Από αυτά βέβαια εξαιρείται το αλκοόλ, αφού η κατανάλωσή του έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα, αφυδατώνοντας τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, σε ποσότητες μεγαλύτερες από 400 mg/ημέρα.

Ποσότητα και ποιότητα ύπνου

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του μεταβολισμού και για την γενικότερη υγεία.  Ακόμη και αν έχετε πολυάσχολο πρόγραμμα, αφιερώστε χρόνο στον ύπνο, ώστε να αποφύγετε την υπερκόπωση μέχρι το πέρας των εορτών.

Think outside the gym

Το προβλεπόμενο χριστουγεννιάτικο διάλειμμα από το γυμναστήριο δε συνεπάγεται απαραιτήτως ακινησία κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί με τη γυμναστική μας, πραγματοποιώντας ένα εικοσάλεπτο τρέξιμο στη γειτονιά, μία βόλτα με γρήγορο περπάτημα, ένα hiit workout στο σαλόνι του σπιτιού μας ή μία συνεδρία yoga με καθοδήγηση από το youtube. Ακόμα και μία σύντομη, low impact προπόνηση είναι προτιμότερη από μία ολόκληρη ημέρα στον καναπέ.

Μην αναβάλλετε

Δε χρειάζεται να είναι όλες οι συνθήκες ευνοϊκές, να είναι πρώτη Ιανουαρίου ή Δευτέρα για να ξεκινήσουμε την επιδίωξη των στόχων μας. Ακόμα και μικρές αλλαγές θα οδηγήσουν στην ομαλότερη μετάβαση με το νέο έτος. Σκεφτείτε απλώς πόσο πιο δύσκολο θα είναι να ξεκινήσουμε καθημερινές προπονήσεις και νέο πρόγραμμα διατροφής μετά από τρεις εβδομάδες καθημερινού φαγητού και ακινησίας. Αντ’ αυτού, μπορούμε να επιτύχουμε ισορροπία, διατηρώντας κάποιες από τις υγιεινές συνήθειές μας κατά τη διάρκεια των εορτών, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μερικά γλυκίσματα και στιγμές ξεκούρασης. Μέτρον άριστον.

Όπως καταλαβαίνουμε, δε χρειάζεται να είμαστε ή του ύψους ή του βάθους σε ό,τι αφορά τις συνήθειες ενός υγιούς τρόπου ζωής. Μπορούμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα, από σήμερα κιόλας, τους διατροφικούς στόχους του νέου έτους και την επιδίωξη τους, κάνοντας μικρά βήματα για μεγάλες αλλαγές. 

Αφού έχετε διαβάσει αυτό, μπορείτε να αφιερώσετε και λίγο χρόνο στο Διατροφικοί στόχοι της νέας χρονιάς…αυτή η μάστιγα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *