Διατροφικοί στόχοι
Υγεία και διατροφή

Διατροφικοί στόχοι της νέας χρονιάς…αυτή η μάστιγα

Ο Άγιος Βασίλης φεύγει, ο δαιτολόγος έρχεται… Είθισται οι στόχοι της νέας χρονιάς να συμπεριλαμβάνουν τη έναρξη της γυμναστικής («θα πηγαίνω γυμναστήριο ανελλιπώς 4 φορές την εβδομάδα!») την απώλεια βάρους («φέτος θα κάνω κορμί!») ή κάτι παρεμφερές.

Τρελές προσδοκίες που συνήθως έχουν ξεχαστεί μέχρι να γλυκοχαράξει ο Φεβρουάριος. Για να μη παρεξηγηθώ, βεβαίως και είμαι υπέρ της απόφασης για την αλλαγή τρόπου ζωής, αυτή είναι και η δουλειά μου άλλωστε! Όμως, οι στόχοι μας θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από δύο λέξεις κλειδιά, να είναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΌΘΕΣΜΟΙ.

Θεωρούμε ότι με το που το ρολόι δείξει 12:01 του νέου έτους ή με το που έρθει η εκάστοτε Δευτέρα που έχουμε ορίσει, θα γίνουμε ξαφνικά superwomen. Θα είμαστε φουλ παραγωγικές, θα τρώμε μόνο μια σαλάτα την ημέρα και θα πηγαίνουμε 2 ώρες γυμναστήριο. Όπως λοιπόν είναι προφανές, αυτό δεν πρόκειται να γίνει και ούτε χρειάζεται να γίνει!

Μικρά βήματα για μεγάλες αλλαγές

Ρεαλιστικοί στόχοι

Δε θα ήταν καλύτερα να ορίσουμε μικρότερα αλλά πιο εφικτά βήματα ώστε να φτάσουμε βήμα-βήμα στον τελικό στόχο μας; Αντί να εστιάζουμε στα 5-10-30 κιλά που θέλουμε να χάσουμε ή στην κυτταρίτιδα που θέλουμε να εξαφανίσουμε, πράγματα που δηλαδή ελέγχουμε ΕΜΜΕΣΑ, να αφοσιωθούμε στις συμπεριφορές που μπορούμε να ελέγξουμε ΑΜΕΣΑ.

Μπορούμε να αποφασίσουμε για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα να συμπεριλάβουμε λαχανικά στα γεύματα μας και να πίνουμε τουλάχιστον 2 L νερό. Με τον καιρό, μπορούμε να εντάξουμε κι άλλες υγιείς συμπεριφορές. Δεν θα αισθανόμαστε αποτυχία κάθε φορά που η ζυγαριά δεν θα έχει δείξει -1 κιλό, γιατί θα εστιάζουμε σε άλλους στόχους που επιτεύχθηκαν. Έτσι σιγά σιγά θα μπορέσουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να έχουμε το αρχικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γενικότερα πρέπει να αποβάλλουμε αυτή την εμμονική ενασχόληση με τη
ζυγαριά, το νούμερο στα ρούχα κλπ, αν θέλουμε να έχουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι

Πρέπει να θεσπίσουμε στόχους τους οποίους μπορούμε να ακολουθήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και εφ’ όρου ζωής και όχι που είναι εφικτοί μόνο για μία εβδομάδα. Γι’ αυτό ας αφήσουμε φέτος τις τριήμερες, εβδομαδιαίες ή μηνιαίες εξπρές δίαιτες και τις extreme αποτοξινώσεις. Ας διαφοροποιήσουμε σταδιακά και με ισορροπία τις συμπεριφορές μας. Ένα συνεχές σκαμπανέβασμα βάρους και μία διαρκής ταλάντωση μεταξύ εξαντλητικής δίαιτας και αλόγιστης υπερφαγίας δε βοηθά κανέναν.

Αν ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή και στοχεύσετε σε πιο αργή αλλά πιο σταθερή διατροφική αλλαγή, ο εαυτός σας θα σας ευγνωμονεί τον Ιανουάριο του 2022. Θα έχετε αλλάξει για τα καλά και δε θα χρειάζεται να ξαναδιαβάσετε ένα άρθρο New Year-New Me. Καλή Χρονιά!

Διαβάστε εδώ ποιοι είναι οι 5 μύθοι για την αύξηση του μεταβολισμού.

One Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *