Διατροφικά tips διακοπών
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Ο Αύγουστος κατέφθασε και οι περισσότεροι μετράμε αντίστροφα για τις διακοπές μας. Είναι, λοιπόν, μία καλή ευκαιρία να δούμε κάποια διατροφικά tips ώστε να αποφύγουμε την εντελώς άστατη διατροφική πρόσληψη κατά τη διάρκεια των διακοπών, να πετύχουμε ισορροπία και να απολαύσουμε το φαγητό έξω, μένοντας όμως ταυτόχρονα όσο πιο κοντά γίνεται στο επιθυμητούς διατροφικούς μας στόχους.
Ποια είναι τα 4 διατροφικά tips διακοπών που πρέπει να προσέξετε:
1. Τρώμε έως το σημείο κορεσμού
Η συγκεκριμένη πρακτική, αν και απαιτεί εξάσκηση, είναι σίγουρα ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση. Συγκεκριμένα, προσπαθούμε να καταναλώσουμε φαγητό μέχρι το σημείο που αισθανόμαστε πληρότητα και που το φαγητό μας προσφέρει απόλαυση, χωρίς όμως να φτάσουμε σε δυσφορία και φούσκωμα. Προσπαθούμε να τρώμε αργά, ώστε να αντιλαμβανόμαστε πότε έχουμε χορτάσει και αποφεύγουμε το ασυναίσθητο «άδειασμα» του πιάτου, απλώς και μόνο επειδή βρίσκεται μπροστά μας εκείνη τη στιγμή. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο για μερικές ημέρες πριν τις διακοπές, ώστε να αντιληφθείτε καλύτερα το δικό σας σημείο κορεσμού.
2. Φρούτα και λαχανικά
Είτε αναφερόμαστε σε πρωινό, είτε σε κυρίως γεύμα, είτε απλώς σε ένα μικρό σνακ, οι φυτικές ίνες διαδραματίζουν καίριο ρόλο ώστε να επιτευχθεί κορεσμός για περισσότερη ώρα και να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση άλλων συστατικών όπως υδατάνθρακες και λιπαρά. Ξεκινήστε το γεύμα σας με άφθονη ποσότητας χωριάτικης ή οποιασδήποτε άλλης σαλάτας, συμπεριλάβετε τουλάχιστον δύο φρούτα την ημέρα, παραδείγματος χάριν στο πρωινό και στο σνακ της παραλίας και επιλέξτε ψητά λαχανικά ως συνοδευτικό.
3. Πρωτεΐνη
Ο ρόλος της πρωτεΐνης καταφέρνει πάντα να σημειωθεί σε πολλά από τα άρθρα μας – και όχι άδικα. Ως ένα μακροθρεπτικό συστατικό που, ομοίως με τις φυτικές ίνες, επιβραδύνει την επανεμφάνιση της πείνας και εμφανίζει καλό δείκτη κορεσμού, η πρωτεΐνη είναι σημαντικός σύμμαχος στις διακοπές. Μερικές ιδέες για καλές πηγές πρωτεΐνης:
- Γιαούρτι, γάλα ή/και άπαχο τυρί στο πρωινό
- Βραστό αυγό στο πρωινό ή ως σνακ
- Ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο, ψαρονέφρι ή μοσχάρι στο κυρίως γεύμα
- Ξηροί καρποί ως σνακ
4. Προσοχή στις «υγρές θερμίδες»
Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, είναι πολύ πιθανό στις διακοπές να είμαστε πιο επιρρεπείς στο να καταφύγουμε σε διάφορα δροσιστικά ποτά όπως αναψυκτικά, χυμοί και cocktails. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά πλούσια σε σάκχαρα και, κατ’ επέκταση, σε θερμίδες. Φυσικά, τα πάντα μπορούν να ενταχθούν που και που σε μία ισορροπημένη διατροφή, απλώς είναι καλό να γνωρίζουμε τη διατροφική τους αξία, ώστε να αποφύγουμε μία ασυναίσθητη υπερκατανάλωση σακχάρων. Εστιάζουμε στην επαρκή ενυδάτωση μέσω απλού ή ανθρακούχου νερού, πράσινου τσαγιού χωρίς ζάχαρη ή σπιτικής λεμονάδας με στέβια. Προτιμότερες επιλογές αλκοολούχων είναι το κρασί ή τα ποτά χωρίς πρόσθετα ζαχαρούχων αναψυκτικών πχ με συνοδεία σόδας.
Εφαρμόζοντας αυτά τα τέσσερα διατροφικά tips των διακοπών μπορείτε να παραμείνετε εντός των επιθυμητών διατροφικών στόχων σας, χωρίς να νιώθετε ότι στερείστε. Θυμηθείτε: μέτρον άριστον. Μπορείτε να συμπεριλάβετε σαλάτα και πρωτεΐνη στο γεύμα σας αλλά να απολαύσετε και ένα παγωτάκι μετά. Όλα με ισορροπία. Καλές βουτιές!
Μερικές προτάσεις για θρεπτικές καλοκαιρινές σαλάτες!