το όνειρο της Ζέλμα
Προτάσεις

Το όνειρο της Ζέλμα

 “Το όνειρο της Ζέλμα” ένα μυθιστόρημα “γλυκό”, παρηγορητικό σαν παραμύθι στο οποίο μπορούμε να καταφεύγουμε όποτε χρειαζόμαστε κάτι τονωτικό και όχι μόνο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου

Αφηγήτρια της ιστορίας είναι η Λουίζε, η εγγονή της Ζέλμα, η οποία μεγαλώνει σε ένα χωριό στην επαρχία της Γερμανίας. Μαθαίνουμε λοιπόν από την Λουίζε ότι είναι πολύ δεμένη με την γιαγιά της, ο πατέρας της λείπει συνεχώς σε ταξίδια, η μητέρα της έχει δεσμό με τον παγωτατζή, Οι άνθρωποι του χωριού που σχετίζονται με την οικογένεια της ηρωίδας είναι ο Οπτικός, που ακούει τις εσωτερικές φωνές του, η Έλσμπετ μια προληπτική θεία με τα βοτάνια και τις δεισιδαιμονίες της, η καταθλιπτική  Μαρλίζ, ο παιδικός φίλος της Λουίζε ο Μάρτιν με τον βίαιο και αλκοολικό πατέρα, ο βουδιστής μοναχός Φρέντερικ.

Τρεις φορές ένα οκάπι, σπάνιο ζώο με πόδια ασπρόμαυρα σαν της ζέβρας και κορμί καμηλοπάρδαλης, εμφανίστηκε στα όνειρα της Ζέλμα και κάποιος συγχωριανός της πέθανε. Τώρα που το ονειρεύτηκε ξανά, θα συμβεί πάλι το ίδιο; και τι κάνει κανείς όταν γνωρίζει την τελευταία μέρα της ζωής του;

Η Λουίζε, βλέπει τους ανθρώπους γύρω της να αλλάζουν συμπεριφορά: θαμμένα μυστικά αποκαλύπτονται και αποφάσεις επισπεύδονται. Σε κρίσιμες στιγμές της ζωής της το όνειρο της γιαγιάς θα ωθήσει και τη Λουίζε σε σημαντικές αποφάσεις. 

Η συγγραφέας Μαριάννα Λέκι με αφορμή την βεβαιότητα του θανάτου εστιάζει στις φωτεινές πλευρές της ζωής, το δέσιμο και την αφοσίωση μεταξύ των ανθρώπων, τον έρωτα, τις ομορφιές που μας περιτριγυρίζουν.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα


Η Μαριάνα Λέκι (Mariana Leky) γεννήθηκε τo 1973 στην Κολωνία και σήμερα ζει στο Βερολίνο. Σπούδασε δημοσιογραφία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαϊμ. Το 2017 που εκδόθηκε στη Γερμανία “Το Όνειρο της Ζέλμα” (πρωτότυπος τίτλος “Τι μπορείς να δεις από εδώ”) αναδείχθηκε το αγαπημένο βιβλίο της χρονιάς των Γερμανών βιβλιοπωλών και έγινε μπεστ σέλερ. Είναι το πέμπτο βιβλίο της Λέκι κι έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Η Λέκι έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία: το Allegra Prize (2000), το Lower Saxony Literary advancement award και το Advancement Prize για νέους καλλιτέχνες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αλλά και με υποτροφίες και χορηγίες για νέους δημιουργούς.       

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του βιβλιοπωλείου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *