τι πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε νηστεία
Υγεία και διατροφή

Τι να προσέξουμε στη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Από σήμερα ξεκινάει η πρώτη εβδομάδα νηστείας, η εβδομάδα της τυρινής. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά. Επίσης η Καθαρά Δευτέρα που θα σημάνει την αρχή της Σαρακοστής και της αυστηρής νηστείας κοντοζυγώνει. Συνεπώς είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για όσα πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας.

Παρόλο που οι ομάδες τροφίμων που περιορίζονται αυτήν την περίοδο είναι αρκετές, υπάρχουν τρόποι να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Οι αρχές της νηστείας είναι παρόμοιες με αυτές μιας vegan διατροφής, συνεπώς τα tips που θα αναφερθούν είναι χρήσιμα και για χορτοφάγους.

Εστιάστε στα λαχανικά

εστιάστε στα λαχανικά κατά την περίοδο της νηστείας

Κατά την περίοδο της νηστείας, συχνά δυστυχώς εστιάζουμε σε αυτά που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε. Ένα γευστικό και πλήρες γεύμα δεν χρειάζεται να αποτελείται από κρέας. Τα γεύματα με λαχανικά της ελληνικής κουζίνας, όπως φασολάκια, γεμιστά, αρακάς, σπανακό-λαχανόρυζα, μπριάμ, ντολμαδάκια κλπ, είναι αναρίθμητα!

Εξασφαλίστε επάρκεια σιδήρου

βοηθήστε τον οργανισμό σας με τον σίδηρο τρώγοντας όσπρια συνδυάζοντάς τα με βιταμίνη C

Η σιδηροπενική αναιμία παρατηρείται πολύ συχνά σε χορτοφαγικές διατροφές και ιδιαίτερα σε γυναίκες. Φυτικές πηγές σιδήρου που συστήνεται να συμπεριλαμβάνονται σε καθημερινή βάση είναι τα όσπρια, όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η βρώμη και το τόφου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μη αιμικός σίδηρος, δηλαδή ο φυτικός, δεν απορροφάται τόσο αποτελεσματικά όσο ο σίδηρος από ζωϊκές πηγές. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την απορρόφηση του, συνδυάστε τις παραπάνω πηγές σιδήρου με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως λεμόνι, κόκκινη πιπεριά, πορτοκάλι ή ακτινίδιο, ενώ ταυτόχρονα αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, τα οποία μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση του για τουλάχιστον 1 ώρα πριν και μετά από το γεύμα.

Αποφύγετε τα χορτοφαγικά «υποκατάστατα»

φτιάξτε μόνοι σας ρεβυθοκεφτέδες ή μπιφτέκια λαχανικών

Τα φυτικά τυριά και τα υποκατάστατα κρέατος, όπως χορτοφαγικά μπέργκερ, φυτικά αλλαντικά κλπ, υπόκεινται συνήθως σε εκτενή επεξεργασία και πιθανόν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συντηρητικά, αλάτι και σάκχαρα. Προτιμήστε να φτιάξετε ένα χειροποίητο μπιφτέκι λαχανικών ή φασολιών, ρεβυθοκεφτέδες και να χρησιμοποιήσετε διατροφική μαγιά στη θέση του τυριού.

Επιλέξτε σύνθετους, ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες

Τα σιτηρά την περίοδο της νηστείας έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανθυγιεινή, καθώς οι επιλογές σε ανεπεξέργαστες μορφές υδατανθράκων είναι πάρα πολλές: ζυμαρικά ολικής άλεσης ή χαρουπιού, καστανό ρύζι, κριθαράκι ολικής άλεσης, πλιγούρι, κινόα, άγριο ρύζι, κρίθινα παξιμάδια, πολύσπορο ψωμί, φρυγανιές σικάλεως. Αυτές οι επιλογές προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βιταμινών από τα συμβατικά «λευκά» προϊόντα και άρα διασφαλίζουν καλύτερο κορεσμό και σωστότερη θρέψη.

Εν κατακλείδι, καθίσταται σαφές πως μια διατροφή την περίοδο της νηστείας μπορεί να είναι θρεπτική και πλήρης, χωρίς να είναι βαρετή. Δείτε αυτή την περίοδο ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να βρείτε νέες, χορτοφαγικές επιλογές.

2 Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *