αντιοδειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε
Υγεία και διατροφή

Η αντιοξειδωτική δύναμη της βιταμίνης Ε

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Η βιταμίνη Ε είναι ένα θρεπτικό συστατικό που απαντάται σε ορισμένα τρόφιμα και έχει συσχετιστεί με ισχυρά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

Η ομπρέλα του όρου «βιταμίνη Ε» περιλαμβάνει οχτώ διαφορετικές λιποδιαλυτές ενώσεις, με ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Από αυτές τις οχτώ ενώσεις, η α-τοκοφερόλη φαίνεται πως ανταποκρίνεται καλύτερα στις διατροφικές απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. 

Σήμερα θα αναλύσουμε τα διατροφικά οφέλη της βιταμίνης Ε και θα δούμε το πως η αντιοξειδωτική της δύναμη ωφελεί την υγεία μας. 

Από που λαμβάνουμε τη βιταμίνη Ε

Μερικές από τις καλύτερες πηγές της είναι οι εξής:

  • Ηλιόσποροι
  • Αμύγδαλα
  • Φουντούκια
  • Κουκουνάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Σολομός
  • Αβοκάντο
  • Κόκκινη πιπεριά
  • Μάνγκο
  • Σπανάκι
  • Ακτινίδιο
  • Συμπληρώματα διατροφής

Αντιοξειδωτική δράση

Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται στον οργανισμό όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της αντιοξειδωτικής άμυνας του σώματος και της συσσώρευσης ενώσεων ROS, δηλαδή δραστικών μορφών οξυγόνου. Το χρόνιο οξειδωτικό στρες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για το σώμα, αφού μπορεί να επιφέρει κυτταρική βλάβη και αυξημένο κίνδυνο νοσημάτων. Η βιταμίνη Ε δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, καθώς αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως μπορεί να μειώσει τους δείκτες του οξειδωτικού στρες και να ενισχύσει την αντιοξειδωτική άμυνα. 

Παραδείγματος χάριν, μια μελέτη του 2018 σε 54 άτομα με διαβητική νεφροπάθεια διαπίστωσε ότι η πρόσληψη συμπληρώματος 800 IU βιταμίνης Ε την ημέρα για 12 εβδομάδες σε σύγκριση με την ομάδα placebo αύξησε σημαντικά τα επίπεδα υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (GPx), δηλαδή ενζύμων που προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες.

Ακόμη, μία έρευνα του 2021 σε γυναίκες με ενδομητρίωση απέδειξε πως η λήψη συμπληρωμάτων με συνδυασμό βιταμίνης Ε και βιταμίνης C καθημερινά για 8 εβδομάδες μείωσε εμφανώς τους δείκτες μηλονοδιαλδεϋδη και ROS, που απεικονίζουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό.

Άλλα πιθανά οφέλη της βιταμίνης E:

  • Μείωση LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.
  • Μείωση των δεικτών φλεγμονής του ήπατος σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
  • Πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
  • Ενίσχυση της υγείας του δέρματος και μείωση των συμπτωμάτων εκζέματος. 

Βλέπουμε πως η βιταμίνη Ε είναι ένα θρεπτικό συστατικό με εξαιρετική δράση στην υγεία, καθώς συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και έχει συσχετιστεί με πιθανά οφέλη στη βελτίωση της έκβασης διαφόρων νοσημάτων. Ωστόσο, η λήψη συμπληρώματος δε συστήνεται για το γενικό πληθυσμό, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, καθώς η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της μπορεί κάλλιστα από διατροφικές πηγές όπως ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, σολομός και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *