999άρηδες
Προτάσεις

Οι 999άρηδες

Προτείνει το βιβλιοπωλείο Μανιφέστο

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου προτείνουμε το βιβλίο “Οι 999άρηδες” του Χανς-Πέτερ Κλάους, μια σχετικά άγνωστη ιστορία για τις Μονάδες Ανεπιθύμητων 999 Γερμανών στρατιωτών που αντιτάχθηκαν στον Ναζισμό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο “Οι 999άρηδες”:

(Από τον πρόλογο του Ιάσωνα Χανδρινού)

“… Αντιλαμβανόμενοι πως ο ναζισμός δεν κατέστρεφε μόνο τις υπόδουλες χώρες αλλά και την ίδια την Γερμανία, μερικές χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί έσπασαν τα δεσμά της πειθαρχίας και αντιστάθηκαν για διάφορους λόγους  και με πολλούς τρόπους στην εγκληματική ναζιστική πολιτική. Η πιο διακριτή ομάδα σε αυτό το ετερόκλητο σύνολο ήταν εκείνοι που επέλεξαν να αντισταθούν … για να παραμείνουν συνεπείς στις ιδέες τους. Ήταν οι πρώην κομμουνιστές, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, αγωνιστές κατά του πολέμου, συνδικαλιστές, αντιρρησίες συνείδησης, μέλη αριστερών οργανώσεων, σωματείων και ομάδων. Άνθρωποι που μετρούσαν χρόνια διωγμών και κράτησης  σε  φυλακές και στρατόπεδα, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του πολέμου επιστρατεύτηκαν βίαια σε ειδικές μονάδες, για να αποτελέσουν τροφή για κανόνια, σε διάφορα μέτωπα…”

Εκατοντάδες από αυτούς τους στρατιώτες βρέθηκαν στην Ελλάδα αναζητώντας ευκαιρία να πολεμήσουν τον ναζισμό. Ήρθαν σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό και τις αντιστασιακές οργανώσεις και προσπάθησαν να προκαλέσουν δολιοφθορές στον γερμανικό στρατό ενώ πολλοί αυτομόλησαν στους αντάρτες.

Η συναρπαστική και βαθιά τραγική ιστορία των μονάδων Ανεπιθύμητων 999 αποτελεί τον πυρήνα της εμβριθούς μελέτης του Χανς-Πέτερ Κλάους, υπό την επιστημονική φροντίδα του Ιάσονα Χανδρινού και της Άννας Μαρίας Δρουμπούκη. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Χανς-Πέτερ Κλάους (1954-2016), ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, υπήρξε εξέχων μελετητής του ναζισμού και του Β Παγκόσμιου πολέμου. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, ιστορία και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Όλντενμπουργκ, όπου έλαβε και τον διδακτορικό του τίτλο το 1987. Από το 1996 ως το 2000 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πηγές για την ιστορία και τον πολιτισμό του εβραϊσμού στη δυτική Κάτω Σαξονία». Συνέγραψε πλήθος μελετών με θέμα την ιστορία ποινικών και πειθαρχικών μονάδων της Βέρμαχτ, την αντιχιτλερική/αντιφασιστική δράση, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη θεσμική συνέχεια μεταξύ ναζιστικής και δυτικογερμανικής κοινωνίας μετά τον πόλεμο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *