αιλουροειδής φιλοσοφία
Προτάσεις

Αιλουροειδής φιλοσοφία. Οι γάτες και το νόημα της ζωής

Προτείνει το βιβλιοπωλείο Μανιφέστο

Φιλοσοφία και μάλιστα ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΗΣ!!! είναι η πρόταση της εβδομάδας.

“Αιλουροειδής φιλοσοφία. Οι γάτες και το νόημα της ζωής” του John Gray.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο συγγραφέας μας προτρέπει  στα μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα περί ευτυχίας, νοήματος της ζωής, αγάπης κ.α. να ψάξουμε τις απαντήσεις παρατηρώντας τις συμπεριφορές και τις ζωές των προσφιλών κατοικίδιων.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, δίπλα στα συμπεράσματα που βγάζει ο συγγραφέας παρατηρώντας τις ζωές των γάτων, δίνουν το παρόν μεγάλοι φιλόσοφοι όπως ο Επίκουρος, ο Αριστοτέλης, ο Σπινόζα, ο Σοπενάουερ κ.α. παραθέτοντας τις θεωρίες τους .

Ο Τζον Γκρέι αναφέρεται παράλληλα στις ζωές  γάτων λογοτεχνικών “ηρώων”της παγκόσμιας λογοτεχνίας για να καταλήξει στις “δέκα αιλουροειδείς προτάσεις για να ζούμε καλά”. 

Για να πάρετε μια γεύση εδώ παραθέτουμε την μία:

“ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ. 

Το να κοιμάστε για να μπορείτε να δουλεύετε σκληρότερα όταν ξυπνήσετε είναι ένας άθλιος τρόπος ζωής. Να κοιμάστε για την απόλαυση και όχι για το κέρδος”

Κι ένα ακόμη απόσπασμα:

“Οι γάτες δεν έχουν ανάγκη τη φιλοσοφία. Ακολουθώντας τη φύση τους, είναι ευχαριστηµένες µε τη ζωή που τους προσφέρει. Στους ανθρώπους, από την άλλη, η δυσφορία για την ίδια τους τη φύση µοιάζει φυσική. Το ανθρώπινο ζώο δεν παύει ποτέ να πασχίζει να γίνει κάτι που δεν είναι.
Οι γάτες δεν κάνουν καµία τέτοια προσπάθεια. Μεγάλο µέρος του ανθρώπινου βίου συνίσταται στον αγώνα για ευτυχία. Για τις γάτες, από την άλλη, η ευτυχία είναι η βασική τους κατάσταση. Κατέχουν µια έµφυτη ευτυχία την οποία οι άνθρωποι συνήθως αδυνατούν να κατακτήσουν.
Οι άνθρωποι δεν µπορούν να γίνουν γάτες. Εντούτοις, εάν παραµερίσουν την ιδέα ότι είναι ανώτερα πλάσµατα, µπορεί να κατανοήσουν πώς οι γάτες ευηµερούν χωρίς να αναζητούν εναγωνίως πώς να ζουν. “

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Τζον Γκρέι είναι πολιτικός φιλόσοφος, Ομότιμος Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Σκέψης στο London School of Economics. Φιλελεύθερος -θατσερικός- στοχαστής, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μ. Βρετανία, εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε συστηματικό πολέμιο του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα έργα του “Επτά τύποι αθεισμού”, “Η ψυχή της μαριονέτας”, “Η σιωπή των ζώων”, “Αχυρένια σκυλιά”, “Μαύρη λειτουργία”, “Η Αλλ Κάιντα και η νεωτερικότητα”, “Απατηλή αυγή”. Είναι τακτικός αρθρογράφος των: Guardian, New Statesman, Resurgence, TLS, New York Times Book Review. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του βιβλιοπωλείου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *