
4+1 τρόφιμα που συμβάλλουν στη σύνθεση κερατίνης
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Η κερατίνη είναι ένας τύπος ινώδους πρωτεΐνης που αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Συγκεκριμένα, η α-κερατίνη (alpha-keratin) προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος, την επούλωση πληγών, την υγεία των μαλλιών και την πρόληψη της ευθραυστότητας των νυχιών. Πέραν της ενίσχυσης των συγκεκριμένων σημείων με προϊόντα που περιέχουν κερατίνη όπως λάδια και κρέμες, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν εκ των έσω στη σύνθεση κερατίνης στον οργανισμό.
4+1 τρόφιμα για τη σύνθεση κερατίνης
Σολομός και σαρδέλες

Ο σολομός και οι σαρδέλες είναι λιπαρά ψάρια πλούσια σε πρωτεΐνη, ενώ αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιοτίνης (βιταμίνη Β7), δηλαδή ενός θρεπτικού συστατικού που προωθεί την παραγωγή κερατίνης. Μόλις 100 γρ. σολομού ή σαρδέλας παρέχουν 4-5 μgr βιοτίνης, δηλαδή κατά προσέγγιση το 13-17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Εκτός αυτού, τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενός είδους ακόρεστων λιπαρών που έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την πυκνότητα των μαλλιών και προστατεύει από την τριχόπτωση.
Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα λαχανικό με ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες καροτενοειδών προβιταμίνης Α. Τα καροτενοειδή της προβιταμίνης Α, όπως η β-καροτίνη, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα, η οποία προάγει τη σύνθεση κερατίνης και είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Μία μέτρια γλυκοπατάτα παρέχει κατά μέσο όρο 1200 μgr προβιταμίνης Α, ποσότητα που ξεπερνά τοο 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ακόμη, προσφέρει σημαντικές ποσότητες καλίου, μαγγανίου και βιταμινών Β6 και C.
Αυγό

Η κατανάλωση αυγών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ενίσχυσης της παραγωγής κερατίνης με φυσικό τρόπο. Η περιεκτικότητα σε βιοτίνη (περίπου 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ανά τεμάχιο) καθώς η παροχή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας, συνεισφέρουν σημαντικά στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Εκτός αυτού, προσφέρει πολλά ακόμη ωφέλιμα συστατικά όπως το σελήνιο και τις βιταμίνες Α και Β12.
Καρότα

Το καρότο δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα, καθώς η περιεκτικότητα του σε προβιταμίνη Α ξεπερνά το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, δίνοντας ένα σημαντικό boost στη σύνθεση κερατίνης. Ακόμη, οι ποσότητες βιταμίνης C που περιέχει προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου και την αντιφλεγμονώδη δράση. Αποτελούν, επίσης, καλές πηγές βιοτίνης, καλίου και βιταμίνης Κ.
Βόειο συκώτι

Το μοσχαρίσιο συκώτι θα μπορούσε να θεωρηθεί πρωταγωνιστής στην προαγωγή της σύνθεσης κερατίνης, αφού μόλις 85 γρ. μαγειρεμένου συκωτιού καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών βιοτίνης. Εκτός αυτού, η ίδια ποσότητα αποτελεί μία από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές βιταμίνης Α, ξεπερνώντας το 800% των ημερήσιων αναγκών! Επιπροσθέτως, είναι μία τροφή πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ.
Εντάσσοντας, λοιπόν, αυτά τα 4+1 τρόφιμα στη διατροφή σας, εξασφαλίζετε την πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεϊνών, βιταμίνης Α και βιοτίνης, τα οποία συμβάλλουν στη σύνθεση κερατίνης και, κατ ’επέκταση, ενισχύουν την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών με φυσικό τρόπο.
Εκτός από μαλλί και νύχια, διαβάστε πως θα αποκτήσετε και λαμπερό δέρμα!!

