body positivity
Υγεία και διατροφή

Τα social media επηρεάζουν την εικόνα σώματος

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποτελέσει τεράστιο κομμάτι της ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εφήβων, αλλά και των ενηλίκων. Σε μία εποχή που οι διατροφικές διαταραχές ακμάζουν, είναι εύλογο να διερευνήσουμε κατά πόσο η τα social media επηρεάζουν την εικόνα σώματος και την την αυτοεκτίμηση, ειδικά σε νεότερες ηλικίες.

Η αγωνία για την τέλεια εικόνα

Το πρόβλημα όπως φαίνεται είναι η προβολή της «τέλειας εικόνας» που επικρατεί σε αυτά τα μέσα, η βιτρίνα μίας αψεγάδιαστης εμφάνισης – χωρίς φυσικά να αναφέρεται πουθενά το photoshop, η επεξεργασία ή οι επεμβάσεις που έχουν προηγηθεί αυτής. Φυσικά, η έκθεση σε αυτές τις εικόνες δεν είναι ο μόνος επιβαρυντικός παράγοντας. Η καθημερινή αλληλεπίδραση, η πίεση για δημοσίευση άψογων φωτογραφιών και η συνεχής σύγκριση με την προβαλλόμενη εικόνα των άλλων μπορεί να βλάψει σημαντικά την ψυχική υγεία ενός εφήβου – και όχι μόνο.

Η αγωνία για την τέλεια εικόνα στα social media

Τα social media επηρεάζουν την εικόνα σώματος

Έρευνες σχετικά με το ζήτημα έχουν δείξει πως η χρήση των εν λόγω μέσων φαίνεται να συσχετίζεται με διαταραχές σχετικά με την εικόνα του σώματος. Μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διαδικτυακές φωτογραφίες, όπως το scrolling στο instagram και η δημοσίευση selfies προκάλεσαν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

τα social media επηρεαζουν την εικόνα σώματος

Φυσικά, υπάρχει πληθώρα τρόπων και λόγων χρήσης των social media, οι οποίοι δεν εμπίπτουν όλοι στην ίδια κατηγορία. Καταλυτικό ρόλο στην επίδραση στην εικόνα σώματος διαδραματίζουν τα άτομα που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε.

Πολλά άτομα συγκρίνουν την εμφάνιση τους με celebrities και influencers που εμφανίζονται καθημερινά στο feed τους και συχνά κρίνουν ότι οι ίδιοι είναι χειρότεροι, γεγονός που επιδρά βλαπτικά στην ψυχική υγεία και αυτοεικόνα τους. Σε μία μελέτη που διεξήχθη σε γυναίκες φοιτήτριες , οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι τείνουν να εκλαμβάνουν την εμφάνισή τους αρνητικά σε σύγκριση με διάσημα πρόσωπα. Είναι προφανές ότι τα social media επηρεάζουν την εικόνα του σώματος των νεαρών κοριτσιών.

Love your body #bodypositivity

Στον αντίποδα αυτών των δεδομένων με μία θετική νότα βρίσκεται μία άλλη έρευνα σε νεαρές γυναίκες, η οποία αναφέρει πως οι κοπέλες ακόλουθοι του hashtag #bodypositivity, δηλαδή του κινήματος θετικής αποδοχής του σώματος, εμφανίζουν ενισχυμένη αυτοεκτίμηση κατόπιν της έκθεσης στο συγκεκριμένο περιεχόμενο .

να αγαπάς το σώμα σου

Σε τελική ανάλυση, δεδομένου ότι η ολοκληρωτική αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν έτει 2021 είναι μάλλον ουτοπικό σενάριο, όλα καταλήγουν στην κριτική σκέψη σχετικά με το ποιους ακολουθούμε.

Ας χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο ως μέσο έμπνευσης για τοπία, τέχνη, συνταγές, αθλητισμό και ως μέσο επικοινωνίας με τους γνωστούς μας, όντας όμως αποστασιοποιημένοι από τα μη ρεαλιστικά πρότυπα, τις φωτοσοπαρισμένες εικόνες και τη σύγχρονη κουλτούρα του «τέλειου».

Ειδικά για τα νέα, έφηβα κορίτσια, η μέριμνα από τους γονείς κρίνεται απαραίτητη και μπορεί να βοηθήσει πολύ, τόσο για την διαπαιδαγώγησή τους σχετικά με την στρέβλωση και το ψεύδος που εμπεριέχουν οι  εικόνες των ινφλουένσερ, όσο και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης του παιδιού και της αποδοχής της εικόνας σώματος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *