Σκέφτομαι & Γράφω

Ονειρούπολη Δράμας VS Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα

Δράμα, ένας νομός με τόση φυσική ομορφιά που όμως κανείς από αυτούς που θα μπορούσαν δεν μπήκε στον κόπο να αναδείξει και να κάνει τη Δράμα χειμερινό προορισμό με τα όλα του!!!

Παρόλα αυτά εδώ και 13 χρόνια συμβαίνει κάτι μαγικό γιατί για ένα μήνα το κέντρο της πόλης μεταμορφώνεται σε χωριό του Αϊ Βασίλη. Τα πρώτα χρόνια ήταν το μοναδικό χριστουγεννιάτικο χωριό σε όλη την Ελλάδα, ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και άλλες πόλεις θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ιδέα και έστησαν το δικό τους παραμύθι στην πόλη τους. Είχα λοιπόν τρομερή περιέργεια να δω τον Μύλο των ξωτικών στα Τρίκαλα που βρίσκεται σε ανοδική πορεία ως χριστουγεννιάτικος προορισμός τα τελευταία χρόνια.

Χωρίς ίχνος τοπικισμού αλλά με μεγάλη χαρά γιατί χαιρόντουσαν τα παιδάκια μου έφτασε η χάρη μου στον Μύλο των Ξωτικών. Μπορώ να πω επίσης ότι είχα ακούσει πολύ καλά λόγια και η καρδιά μου ήταν λίγο σφιγμένη με το μυαλό στην ήττα!!

Ας ξεκινήσω για να καταλήξω κάπου γιατί ακούω διάφορα δεξιά αριστερά και νιώθω την ανάγκη να μιλήσω και μετά ας σιωπήσω για πάντα!! (λέμε τώρα..)

Ο Μύλος των ξωτικών είναι στημένος δίπλα σε ένα ήδη υπάρχον λούνα παρκ κάπου εκτός της πόλης. Η Ονειρούπολη αποτελεί η ίδια το κέντρο της πόλης και το λούνα παρκ (που εμένα δεν μου αρέσει αλλά είναι πόλος έλξης για παιδιά κάποιας  ηλικίας ) στήνεται γύρω για τις ανάγκες της και μόνο ευτυχώς.

Το κεντρικό κτίριο στον Μύλο των ξωτικών είναι το διατηρητέο κτίριο στο οποίο μπαίνεις, διαβάζεις και βλέπεις την ιστορία του μύλου (δεν θα σχολιάσω το ενδιαφέρον που μπορεί να έχουν τα παιδιά για αυτό). Κατά τα άλλα πολύ ωραίο μέσα το φρουτοδάσος με την σοκολάτα που ρέει όπως και έξω τα δυο τρία σπιτάκια που θυμίζουν παραμύθι τελείως. Πολύ περιποιημένα!! Ένα καρουζέλ μπροστά από το κτίριο και 5-6 ντυμένοι πειρατές να φωτογραφίζονται και να προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού και των παιδιών. Ένα καράβι από πίσω και 3-4 σπιτάκια με δραστηριότητες.  Αυτά.

Έξω από το παραμύθι,  έχει τα κλασικά σπιτάκια – μαγαζάκια με διάφορα αναμνηστικά και κάπου εκεί ένα υπαίθριο σνακ μπαρ-καφετέρια με πλαστικά γύρω γύρω. Εντάξει πολύ κιτς αν με ρωτάτε!!! Στο βάθος και η εξέδρα στημένη.

Η παραμυθούπολη του Μύλου των ξωτικών μικρή, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σκεφτείς ότι έχει ελάχιστα σπιτάκια δραστηριοτήτων και δράσεων για τα παιδιά και το βασικό που έλειπε για μένα ήταν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Το μόνο που το θύμιζε ήταν το σπίτι του Αι Βασίλη, άσχετο από το όλο θέμα που φέτος ήταν οι πειρατές. Νομίζω ότι η ανάγκη τους να το διατηρούν όλο το χρόνο στερεί τη χριστουγεννιάτικη αίσθηση από τον επισκέπτη!!!

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η καθαριότητα όπου άνθρωποι μεταμφιεσμένοι κυκλοφορούν με μια σκούπα στο χέρι και καθαρίζουν συνεχώς, η προσεγμένη δουλειά στα παραμυθοσπιτάκια και το παγοδρόμιο που είναι μεγάλο και ωραίο.

Ας έρθουμε στα δικά μας τώρα. Η Ονειρούπολη απλωμένη σε όλο το κέντρο της πόλης, με τα όσα λάθη και παραλήψεις που εμείς που ζούμε στην πόλη ξέρουμε και καταλαβαίνουμε είναι  γεμάτη χριστουγεννιάτικη μαγεία. Πολλές δράσεις  για παιδιά, πολλά σπιτάκια για δημιουργική απασχόληση. Στα αρνητικά το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε από αυτά που αφορούν τον επισκέπτη είναι ότι ίσως έχει υπερβολικά πολλά σπιτάκια αναμνηστικών, φαγητού, ποτού και μπορεί σε κάποια σημεία να χάνεται η μπάλα και να βγαίνει εκτός κλίματος αλλά είναι όμορφα στολισμένα όλα γύρω που σε επαναφέρουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων το οποίο απαιτεί χρώμα, λαμπάκια, στολίδια, μουσικές!!

Γεμίζει η πόλη φως, κόσμο, μουσική, φατσούλες χαρούμενες, παιχνίδια και όλα αυτά στο κέντρο της πόλης!!! Μιας πόλης μικρής και απροετοίμαστης πολλές φορές για τον κόσμο που έρχεται αλλά με καρδιά που χωράει άλλους τόσους!! (θέλει και λίγο μελό η κατάσταση..)

Επιτέλους ας κοιτάξουμε τα καλά αυτού του τόπου και ας φροντίσουμε να τα αναδείξουμε τόσο ώστε να μην μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.

Ονειρούπολη Vs Μύλο των Ξωτικών σημειώσατε 1-0

γιατί είναι η αλήθεια και γιατί δεν γίνεται εκ των πραγμάτων το δεύτερο να γίνει πρώτο και το αντίγραφο πρωτότυπο!!!

Όσοι λοιπόν φέτος  προτιμήσατε κάτι άλλο βάλτε στόχο για του χρόνου, εμείς εδώ θα είμαστε!!!

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *