καλοκαιρινά φρούτα
Υγεία και διατροφή

Τα καλοκαιρινά φρούτα και τα οφέλη τους

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Οι ζέστες έχουν ξεκινήσει πλέον αισθητά και τα φρούτα τα καλοκαιριού αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για σνακ στην παραλία ή ως προσθήκη στο πρωινό. Εκτός της δροσιστικής τους γεύσης, τα διατροφικά οφέλη τους είναι πολυάριθμα, καθώς η επιλογή τροφίμων στην εποχή τους εξασφαλίζει τη βέλτιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Σήμερα θα βάλουμε στο μικροσκόπιο 5 από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα, αναλύοντας το πως ωφελούν την υγεία μας.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι αγαπημένο φρούτο για πολύ κόσμο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και μαγγανίου. Παράλληλα, είναι γεμάτες πολυφαινόλες που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, λιγνάνες και τανίνες. Συγκεκριμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, ελλαγιταννίνες και προανθοκυανιδίνες, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων νοσημάτων. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι προωθούν την ευγλυκαιμία και επηρεάζουν πολύ ομαλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χωρίς να προκαλούν ραγδαίες αυξήσεις και πτώσεις.

Κεράσια

καλοκαιρινά φρούτα

Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο, συστατικά με καίριο ρόλο για την καρδιαγγειακή και πεπτική υγεία.  Ακόμη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες και υδροξυκινναμικές ενώσεις, οι οποίες βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες. Τέλος, αποτελούν μια καλή πηγή σεροτονίνης, τρυπτοφάνης και μελατονίνης, που προωθούν την καλή διάθεση και την ποιότητα του ύπνου.

Καρπούζι

Το καρπούζι έχει την τιμητική του τις αφόρητες ημέρες του καύσωνα – και όχι άδικα. Έχει αξιοσημείωτες ενυδατικές ιδιότητες, αφού σε μία μερίδα των 450 γραμμαρίων παρέχονται περίπου 400  mL νερού, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Συμβάλλει, λοιπόν, σημαντικά στην αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών σε συνθήκη ζεστού περιβάλλοντος. Εκτός αυτού, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνες Α και C, β-καροτένιο και λυκοπένιο.

Συγκεκριμένα, το καρπούζι είναι μια από τις καλύτερες πηγές λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς που προκαλεί το χαρακτηριστικό ροζ-κόκκινο χρώμα του. Έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου με χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες και μείωση του κινδύνου καρδιαγγεικών παθήσεων, καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Επιπροσθέτως, είναι ενδιαφέρον πως το λυκοπένιο και το β-καροτένιο μπορούν να προσφέρουν μία μικρή προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV), βοηθώντας την ηλιοκαμμένη επιδερμίδα να επανέλθει γρηγορότερα.

Σταφύλια

καλοκαιρινά φρούτα

Τα σταφύλια είναι εύχρηστα στην κατανάλωση, θρεπτικά και ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Κ, συστατικά τα οποία προωθούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Παρέχουν πολυάριθμα φυτοχημικά συστατικά, που έχουν σημαντικά διατροφικά οφέλη, όπως:

  • Ρεσβερατρόλη
  • Ανθοκυανίνες
  • Καφεϊκό οξύ
  • Κερκετίνη
  • Καεμπφερόλη

Ροδάκινα

Ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, το οποίο αποτελεί πολύ καλή πηγή καλίου, φυτικών ινών και βιταμινών A, C και E. Τα ροδάκινα παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικά όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο. Αξίζει να σημειωθεί πως η φλούδα του φρούτου παρέχει  υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Επομένως η κατανάλωση της μπορεί να βοηθήσει να αποκομίσετε τα βέλτιστα οφέλη τους για την υγεία.

Εντάσσοντας καθημερινά τα παραπάνω καλοκαιρινά φρούτα στο σιτηρέσιο σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε σημαντική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ενώσεων που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, βιταμινών, φυτικών ινών αλλά και να αυξήσετε την ενυδάτωση σας. Συμπεριλάβετε φρούτα ως προσθήκη στο γιαούρτι σας, σε φρουτοσαλάτες, ως επιδόρπιο ή ως ένα ελαφρύ σνακ σε συνδυασμό με μερικούς ξηρούς καρπούς.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *