Η οθρογραφία στο facebook
Σκέφτομαι & Γράφω

Η JustLina και η ορθογραφία στο Facebook

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στα social media έχουμε δει να γράφονται τέρατα. Και δεν εννοώ τις ειδήσεις αλλά την ορθογραφία που έχει πάει περίπατο και κοντεύουμε να ξεχάσουμε τα βασικά.

Μετά από απαίτηση του κοινού παραθέτω τις πιο πολυσύχναστες εκφράσεις του Facebook σωστά γραμμένες έτσι ώστε αφού χρησιμοποιούνται τόσο συχνά τουλάχιστον να γράφονται και σωστά να μη μας βγαίνουν τα μάτια εμάς τους κομπλεξικούς που φρικάρουμε με τα ορθογραφικά!!

 1. Σε ευχαριστώ για την αποδοχή (Κανονικά block –delete μετά, αλλά είναι αλλιώς να το βλέπεις “σε ευχαριστό για την αποδοχί)
 2. Είσαι κούκλα (και τσαχπίνα αλλά δεν το λέτε…)
 3. Μανάρι (και όχι μανάρει, σαν να λέμε εγώ μανάρω, εσύ μανάρεις, αυτός μανάρει)
 4. Καλημέρα από την όμορφη ……… (όνομα πόλης)
 5. Είσαι η καλύτερη (είμαι το ξέρω αλλά όταν το στέλνεις “είσαι η καλίτερη” μπορώ να γίνω και η χειρότερη)
 6. Γλυκειά μου (και όταν το βλέπεις “Γλικιά μου” βατράχια ξεπηδάνε από μέσα σου)
 7. Ποιος-ποια-ποιο (Όταν ρωτάτε και το γράφετε «πιος» έχετε υπόψη ότι υπάρχει και το –οι)
 8. Γλυκές καληνύχτες  και όχι καληνίχτες (και άλλα τέτοια γλυκανάλατα που μας λέτε και μας αναγκάζετε να μορφάζουμε και να κάνουμε γραμμές στο πρόσωπο. Λίγες ρυτίδες έχουμε, μας προσθέτετε και άλλες φτου σας)
 9. Καλή δουλειά! (Η λέξη “δουλειά” είναι δύσκολη το ομολογώ. Έχει αυτό το “ει” που καίει εγκέφαλο. Αν δεν ξέρεις, γράψε καλά κρασιά εύκολα πράγματα και πίστεψε με δεν θα παρεξηγηθεί κανείς!!!)
 10. Παίρνω και περνώ (γιατί πέρνω παίζει να πάρουμε χάπια ή και τα βουνά αμα λάχει)
 11. Για το “ό,τι”  και “ότι”  δεν κάνω λόγο γιατί το βλέπω να περνάει στα πολύ ψιλά γράμματα. Θα πω μόνο για ξεκάρφωμα πετάτε κανένα κόμμα να νομίζουμε ότι από απροσεξία δεν το βάλατε σωστά, όλα εγώ πια;
 12. Μου λείπεις!! ( Αν το γράψεις λύπεις- θα στενοχωρηθώ, αν το γράψεις λίπης- θα σκεφτώ τα λίπη μου και θα τα πάρω, οπότε διαλέγεις !!)
 13. Απλοί βασικοί κανόνες (δεν γράφω ενεργητικές παθητικές για να μην τα κάνετε μαντάρα που έτσι προβλέπεται!!)
  1. Κατάληξη για τα ρήματα σε – ω (κάνω, κλάνω, δίνω, παίρνω κλπ)
  2. β’ και γ’ (εσύ, αυτός) ενικό πρόσωπο τελειώνουν πάντα σε –ει  π.χ. τρέχεις, τρέχει
  3. Όσο για τον πληθυντικό, έχετε αυτό στο νου σας για αρχή και βλέπουμε…. “Εμείς κι εσείς με –ε και όλοι οι άλλοι με –αι”
 14. Γενικώς θα πρότεινα αν δεν γνωρίζετε κάτι να googlάρετε δηλαδή να πηγαίνετε στο google και να γράφετε τη λέξη που θέλετε, όλο και κάτι καλύτερο θα βγάλει από αυτό που σκέφτεστε!
 15. Αν με ρωτάτε που δεν με ρωτάτε αλλά ως γνωστόν δεν με απασχολεί πια, μεταξύ greeklish και ελληνικά ανορθόγραφα δεν προτιμώ τίποτα από τα δύο. Μου είναι και τα δύο το ίδιο ξενερωτικά και ελπίζω και σε πολύ κόσμο!
 16. Κατά τα άλλα συνεχίστε να γράφετε κρυάδες, ξενέρωτες εκφράσεις, εκφράσεις αναχρονιστικές, πέρα από την ηλικία σας και άλλα τέτοια για να έχουμε και εμείς να σχολιάζουμε και να γελάμε!!!

Την αγάπη μου σας στέλνω και συγκεντρωθείτε λίγο γιατί χάνετε το παιχνίδι από τα αποδυτήρια με αυτά που γράφετε!!!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *