Η φάρμα των ζώων από τον Μιχάλη Μαρκόπουλο
Προτάσεις

Η φάρμα των ζώων

Προτείνει το βιβλιοπωλείο Μανιφέστο

Πρόσφατα κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα μια διασκευή για παιδιά του κλασικού πλέον δυστοπικού έργου του Τζόρτζ  Όργουελ  «Η φάρμα των ζώων»  και μας εξέπληξε ευχάριστα.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Ο κύριος Τζόουνς, ένας αγρότης και ιδιοκτήτης της φάρμας, είχε μάτια που έλαμπαν από κακία και δεν το ’χε σε τίποτα να σηκώσει το ραβδί του και να το σπάσει στη ράχη ενός ζώου. Τα ζώα δεν υπέφεραν άλλο την τυραννία και την αδικία, επαναστάτησαν και έδιωξαν την οικογένεια του Τζόουνς. Τότε το αγρόκτημα έγινε δικό τους, όμως ο Ναπολέοντας κι ο Φωνακλάς, δύο μεγάλα γουρούνια, πίστευαν πως ήταν «πιο ίσοι από τους άλλους», κι έτσι τα ζώα έπρεπε να παλέψουν ξανά – αυτή τη φορά όχι ενάντια στους ανθρώπους, αλλά στους πρώην συντρόφους τους.

Ο συγγραφέας Μιχάλης Μαρκόπουλος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το εγχείρημα, λέει σε συνέντευξή του: «Έχω βάλει δύο παιδιά μέσα, ώστε να υπάρξει ταύτιση των μικρών αναγνωστών με το κείμενο. Πέταξα την απαισιοδοξία του Όργουελ και πρόσθεσα ένα τέλος όπου τα ζώα φεύγουν από τη φάρμα και πάνε στο δάσος, παύοντας να είναι ζωάνθρωποι ή ανθρωποζώα. Ενώ η ιστορία του Όργουελ είναι πάρα πολύ σκληρή, εγώ την έγραψα με χιούμορ. Οι βασικές ιδέες προφανώς έχουν διατηρηθεί, καθώς και κάποια βασικά γεγονότα. 

Το βιβλίο το απηύθυνα σε ένα παιδί που μπορεί να είναι κι οκτώ χρονών. Στην αρχή γράφω πως γνώρισα έναν σπουδαίο κύριο, τον κύριο Τζορτζ Όργουελ, ο οποίος μου αφηγήθηκε μια ιστορία, την οποία κάπως ξέχασα και θα διηγηθώ με τον δικό μου τρόπο. Στο τέλος γράφω: «Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, μήπως τα δύο παιδιά δεν υπήρξαν ποτέ και τα έβγαλα από το μυαλό μου;». Στη συνέχεια προτρέπω τους αναγνώστες να διαβάσουν και το βιβλίο του Όργουελ. Με αυτό το παιχνίδι, διηγούμαι την ιστορία ώστε να απευθύνεται σε παιδιά και ταυτόχρονα επισημαίνω πως υπάρχει και η επίσημη εκδοχή. «Όταν μεγαλώσεις λίγο, θυμήσου να κοιτάξεις κι αυτήν». 

Την πολύ όμορφη εικονογράφηση υπογράφει η Θέντα Μιμηλάκη.

Να, λοιπόν, ένα βιβλίο που μπορεί να γίνει η αφορμή για να μάθουν και να συζητήσουν τα παιδιά με τους γονείς ή τους δασκάλους τους πάνω σε θέματα ισότητας, δικαιωμάτων, ολοκληρωτικών καθεστώτων. Το προτείνουμε ανεπιφύλαχτα.

Ποιος είναι ο συγγραφέας που έκανε τη διασκευή

Μαρκόπουλος, ο συγγραφέας που έκανε τη διασκευή στη "φάρμα των ζώων"

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία για ενήλικες, τα τέσσερα τελευταία στις εκδόσεις Κίχλη: Το δέντρο του Ιούδα (2014), Τσότσηγια & Ω’μ (2017), Μαύρο νερό (2019), Η θάλασσα (2020), καθώς και βιβλία για παιδιά, μεταξύ αυτών τα: Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ (Καστανιώτης, 2005), Το παιδί μες στη βαλίτσα (Πατάκης, 2013), Η μαλαματένια βελανιδιά (Καλειδοσκόπιο, 2020) και το Καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων (Νάκας, 2008), που εκδόθηκε επίσης στα γαλλικά (Le Carnaval des merveilles et des monstres, Editions Planete, 2018) και στα αγγλικά (The Carnival of Marvels and Monsters, Planete Rebelle, 2019). Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί η Φάρμα των Ζώων σε διασκευή για παιδιά.

Ποιος είναι ο συγγραφέας που έγραψε τη «Φάρμα των ζώων»

Ο Όργουελ είναι ο συγγραφέας που έγραψε το αρχικό βιβλίο "η φάρμα των ζώων"

Ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ (Τζορτζ Όργουελ) γεννήθηκε το 1903 στην Ινδία. Την περίοδο 1922-1927 υπηρέτησε ως μέλος της Αυτοκρατορικής Αστυνομίας Ινδιών στη Βιρμανία, από όπου εμπνεύστηκε το πρώτο του μυθιστόρημα “Μέρες της Μπούρμα” (1934). Ακολούθησαν πολλά χρόνια ανέχειας και διάφορες δουλειές.  Πολέμησε στον εμφύλιο της Ισπανίας με το μέρος των Δημοκρατικών και τραυματίστηκε, εμπειρίες που περιγράφει στο “Φόρος τιμής στην Καταλωνία”. Το 1938 εισήχθη σε σανατόριο και από τότε δεν ανένηψε ποτέ εντελώς. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε στην Ανατολική Υπηρεσία του BBC. Η αξεπέραστη πολιτική αλληγορία του “Η φάρμα των ζώων” (1945) τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, ενώ η φήμη του έφτασε στο απόγειό της με το σκοτεινό, μελλοντολογικό “1984” (1949). Πέθανε στο Λονδίνο το 1950.

Μπείτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο για περισσότερες πληροφορίες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *