πώς θα τρώμε καθημερινά ένα ουράνιο τόξο
Υγεία και διατροφή

Η μέθοδος του ουράνιου τόξου-Eat the rainbow

Γράφει διατροφολόγος η Εβίτα Στόκα

Η μέθοδος του ουράνιου τόξου είναι μία εύκολη μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες υγείας για να προάγει την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πολλών διαφορετικών ομάδων χρωμάτων. Να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή ΔΕΝ υπάγεται στην κατηγορία των διατροφικών μοδών ή των FAD διαιτών, όπως η δίαιτα γκρέιπφρουτ, η δίαιτα του καρότου κλπ, μεθόδους δηλαδή επικίνδυνες για τον οργανισμό.

Αντιθέτως, ενισχύει την εδραίωση μιας θεμελιώδους υγιεινής συνήθειας, ικανή να παρέχει στον οργανισμό ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

Μία σημαντική οδηγία που συχνά αγνοείται είναι πως πέραν της ποσότητας των λαχανικών που χρειαζόμαστε, δηλαδή τις πολυαναφερόμενες συστάσεις για 4-5 φλυτζάνια ημερησίως, εξίσου απαραίτητη είναι και η ποικιλία. Αρκετές μελέτες δείχνουν πως άνθρωποι τείνουν να τρώνε επανειλημμένα τα τρόφιμα που τους αρέσουν και χάνουν αρκετά οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την κατανάλωση ενός μεγάλου εύρους φρούτων και λαχανικών. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι 8 στα 10 άτομα στην Αμερική δε λαμβάνουν όλο το απαιτούμενο φάσμα θρεπτικών συστατικών. Ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι παρέχουμε στον οργανισμό μας ποικιλία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών είναι να τρώμε το ουράνιο τόξο.

Ας δούμε έναν εύχρηστο οδηγό για τις ομάδες χρωμάτων

Κόκκινο

τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα αποτελούν μέρος της μεθόδου του ουράνιου τόξου

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά παρέχουν μεταξύ άλλων ελλαγικό οξύ, ανθοκυανίνες και λυκοπένιο. Καλές πηγές: κεράσια, ρόδια, ραπανάκια, σμέουρα, κόκκινα μήλα, κόκκινα σταφύλια, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, ντομάτες, καρπούζι

Πορτοκαλί και κίτρινο

Γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και καροτενοειδή συμπεριλαμβανομένης της β-καροτίνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. Καλές πηγές: κολοκύθα, καρότα, γλυκοπατάτες, καλαμπόκι, κίτρινες και πορτοκαλιές πιπεριές, εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ), ανανάς, παπάγια, πεπόνι, ροδάκινα και βερίκοκα.

Πράσινο

τα πράσινα λαχανικά αποτελούν μέρος της μεθόδου του ουράνιου τόξου

Είναι πλούσια σε λουτεΐνη, ισοθειοκυανικά, ισοφλαβόνες, βιταμίνη Κ και φολικά άλατα. Καλές πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λαχανίδα, μαρούλι, σπανάκι, χόρτα, ρόκα), μπρόκολο, σπαράγγια, κολοκύθια, σέλινο, αγγούρια, αρακάς, αβοκάντο, ακτινίδιο, πράσινα σταφύλια, πράσινα μήλα, λαχανάκια Βρυξελλών.

Μπλε και μωβ

τα μπλε και μωβ λαχανικά

Τα μπλε και μωβ τρόφιμα παρέχουν ανθοκυανίνες, βεταλαϊνες και ορισμένα νιτρικά άλατα. Καλές πηγές: μελιτζάνες, παντζάρια, κόκκινο λάχανο, μούρα, passion fruit, δαμάσκηνα και σκούρα κεράσια.

Λευκό και καφέ

Παρόλο που δεν είναι τόσο φωτεινά όσο τα άλλα χρώματα, εξακολουθούν να περιέχουν πολύ χρήσιμα θρεπτικά συστατικά όπως αλλισίνες, σουλφοραφάνες και σελήνιο. Καλές πηγές: Κουνουπίδι, σκόρδο, κρεμμύδι, μανιτάρια, πράσα, μπανάνες, αγκινάρες, πατάτες.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αν εφαρμοστεί η μέθοδος του ουράνιου τόξου σε καθημερινή βάση είναι ένας πολύ καλός και εύχρηστος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Για να δοκιμάσετε να καταναλώσετε το ουράνιο τόξο, προσπαθήστε να προσθέσετε τουλάχιστον δύο ή τρία χρωματιστά φρούτα ή λαχανικά σε κάθε γεύμα και τουλάχιστον ένα στα σνακ. Επίσης, μία καλή πρακτική είναι να προσθέσετε από 1-2 νέα φυτικά τρόφιμα στη λίστα του σούπερ μάρκετ κάθε εβδομάδα.

Περισσότερα χρώματα, περισσότερες γεύσεις, περισσότερα θρεπτικά συστατικά!

Δείτε τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *