
Η διατροφή ως μέσο πρόληψης του καρκίνου
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Με αφορμή τον Οκτώβριο που προηγήθηκε ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού, σήμερα θα αναφερθούμε στο πως η διατροφή μπορεί να παρουσιάσει αντικαρκινικές ιδιότητες και να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 30-50% αρκετών τύπων καρκίνου. Ας δούμε πως λειτουργεί η διατροφή ως μέσο πρόληψης του καρκίνου.
Τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Προφανώς δεν υπάρχει κανένα super food που μεμονωμένα να αποτελεί θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο, μια ολιστική διατροφική προσέγγιση πιθανόν να έχει αρκετά οφέλη. Αρκετές έρευνες έχουν μελετήσει ορισμένα τρόφιμα για τις αντικαρκινικές τους δράσεις στο πλαίσιο μίας διαδικασίας που ονομάζεται αντι-αγγειογένεση, όπου τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον καρκίνο μπλοκάρονται. Οι πιο βασικές ομάδες τροφίμων που έχουν προταθεί είναι οι εξής:
Λαχανικά

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που περιέχουν. Για παράδειγμα, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, περιέχουν τη σουλφοραφάνη, μια ουσία που φαίνεται πως δύναται να μειώσει το μέγεθος ενός όγκου εώς και 50%. Άλλα λαχανικά, όπως οι ντομάτες και τα καρότα, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και των πνευμόνων.
Φρούτα

Παρομοίως με τα λαχανικά, τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοχημικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Μια ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τρεις ή περισσότερες μερίδες εσπεριδοειδών την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 28%.
Ξηροί καρποί και σπόροι

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, αφού μια μελέτη σε περισσότερους από 19.000 άτομα ανέφερε πως όσοι κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς είχαν μειωμένο κίνδυνο θνητότητας από καρκίνο. Συγκεκριμένα για το λιναρόσπορο, μία έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως άνδρες ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που λάμβαναν 30 γραμμάρια αλεσμένου λιναρόσπορου καθημερινά παρουσίασαν πιο αργή ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου από την ομάδα ελέγχου. Αντίστοιχα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
Ελαιόλαδο

Η συσχέτιση μεταξύ ελαιολάδου και πρόληψης του καρκίνου έχει αναφερθεί αρκετές φορές. Μια μεγάλη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ψάρι

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση φρέσκου ψαριού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο, πιθανώς λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μια ανασκόπηση 41 μελετών κατέγραψε ότι η συχνή κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 12%.
Μπαχαρικά

Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι η κανέλα ενδέχεται να εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, μία έρευνα διαπίστωσε πως η ημερήσια πρόσληψη 4 γραμμαρίων κουρκουμίνης, η οποία απαντάται στον κουρκουμά, για 30 ημέρες μείωσε τις δυνητικά καρκινικές βλάβες στο παχύ έντερο κατά 40%.
Εν κατακλείδι, η διατροφή ως μέσο πρόληψης του καρκίνου, παρόλο που δεν υπάρχουν θαυματουργές υπερτροφές που να μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνισή του, δείχνει να έχει σημαντικά αποτελέσματα. Μία διατροφή πλούσια σε ανεπεξέργαστα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και καλά λιπαρά μπορεί να εμφανίσει αντικαρκινική δράση. Αντίθετα, ο δυτικός τρόπος διατροφής, ο οποίος περιλαμβάνει καθημερινή κατανάλωση αλλαντικών, αλκοόλ και trans λιπαρών, είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Γενικότερα, η υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών πρέπει να ενθαρρύνεται στο ευρύ κοινό, ώστε να εξασφαλιστούν τα βέλτιστα αποτελέσματα υγείας.
Δείτε ακόμη πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

