δύο στόματα
Προτάσεις

Δύο στόματα

Προτείνει το βιβλιοπωλείο Μανιφέστο

Μέρες που είναι δεν θα μπορούσε παρά η βιβλιοπρότασή μας να έχει επετειακό χαρακτήρα. Το μυθιστόρημα της Κατερίνας Δημόκα “Δύο στόματα” απευθύνεται σε αναγνώστες ηλικίας 12 ετών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

δύο στόματα

Το ταξίδι στην Ελλάδα! Αυτό ονειρευόταν ο 15χρονος Στέφαν από τη Γερμανία, όταν το Γυμνάσιό του εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Είχε λόγους να ελπίζει στην επιλογή του. Και αυτό γιατί ο Ούβε Χάρτμαν, ο τυφλός πια παππούς του, είχε επιμείνει να μάθει ο Στέφαν ελληνικά.

Το ταξίδι όμως στη χώρα του ήλιου και του μύθου θα αποδειχτεί μεγάλη περιπέτεια. Μέσα στις αποσκευές του ο ανυποψίαστος Στέφαν κουβαλά ένα τεκμήριο από τη ναζιστική Γερμανία. Στο Δίστομο πια της Βοιωτίας το παρελθόν του παππού και το παρόν του εγγονού σμίγουν επικίνδυνα. Το σημειωματάριο με τις σκισμένες σελίδες, μαρτυρίες ανθρώπων που τους σημάδεψε η Ιστορία, ο πιο παράξενος αρχαίος μύθος και ένα διάφανο κορίτσι θα οδηγήσουν τον Στέφαν στην εξιχνίαση ένοχων μυστικών.

Και όταν τα κρυμμένα κίνητρα του παππού Ούβε βγούνε στο φως, τότε ο Στέφαν θα αναμετρηθεί με ό,τι πίστευε και αγαπούσε…

Μια αναδρομή στις πληγές που άνοιξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μια μουσική υπόκρουση στην ειρήνη και την ανθρωπιά. Μια βαθιά συγγνώμη απέναντι στα εγκλήματα της Ιστορίας. Για όσα δε γίνεται να ξεχάσουμε… σελίδες, μαρτυρίες ανθρώπων που τους σημάδεψε η Ιστορία.

Η Κατερίνα Δημόκα έχει πει για το βιβλίο: “Το εφηβικό μυθιστόρημά μου «Δύο Στόματα» βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία. Ειδικότερα, εστιάζει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρύβοντας παρασκηνιακά το αποτρόπαιο έγκλημα κατά αμάχων που διαπράχτηκε στο κατοχικό Δίστομο από τους Ναζί. Δύσκολο θέμα, αλλά με αφορούσε διττά: ως Βοιωτή και ως καθηγήτρια, αφού είχα διδάξει στο Γυμνάσιο Διστόμου και είχα σχετιστεί με παιδιά και οικογένειες.”

 Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κατερίνα Δημόκα μοίρασε την παιδική της ηλικία στον Πειραιά και στη Λιβαδειά. Είναι αριστούχος φιλόλογος της Φιλοσοφικής Αθηνών με κατεύθυνση στη Γλωσσολογία και διαθέτει Master στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας. Στη λογοτεχνία πρωτοδιακρίθηκε στον Διαγωνισμό Διηγήματος του περιοδικού Elle (2000) και τιμήθηκε δύο φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2014, 2018) για παιδικά κείμενα. Το βιβλίο της «Όμηρος στο Πέλαγος» ήταν τρίτο στη λίστα του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης για την κατηγορία «Λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά» το 2018.

Είναι παντρεμένη, έχει δύο γιους και ζει στη Λιβαδειά. Εργάζεται ως φιλόλογος στο δημόσιο σχολείο, όπου διδάσκει και διδάσκεται καθημερινά από τα παιδιά. Θεωρεί ότι η λογοτεχνία είναι ένας ευαίσθητος αγωγός για την παιδική ψυχή και αφήνεται έτσι να παρασυρθεί στις κρυστάλλινες διαδρομές της. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα παιδικά βιβλία της: Η Δασκάλα των Χρωμάτων (2016), Όμηρος στο Πέλαγος (2017), Ένα πράσινο τηλέφωνο (2017), Χριστουγεννιάτικα δώρα στην Ταραχώρα (2017) και Παιδιά της Πανδώρας (2019).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του βιβλιοπωλείου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *