Υγεία και διατροφή

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρείται η άμυνα του οργανισμού, καθώς αποτελεί ένα τείχος προστασίας του σώματος απέναντι σε ασθένειες. Ιδιαίτερα τώρα το φθινόπωρο όπου ο καιρός αλλάζει και που οι ιώσεις αρχίζουν πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη δυνατή ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να αντεπεξέλθουμε.

Συνήθειες που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος:

Θρεπτικά συστατικά

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημείο κλειδί στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά των οποίων η επαρκής πρόσληψη έχει συσχετιστεί με καλύτερη ανοσολογική απόκριση, ενώ η έλλειψη τους μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Μερικά από αυτά είναι:

η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Βιταμίνη D
  • Ψευδάργυρος
  • Βιταμίνη C
  • Προβιοτικά
  • Βιταμίνη Α

Εκτός αυτού, σημαντική είναι και η γενικότερη επαρκής θρέψη και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, αφού ο υπερβολικός περιορισμός θερμίδων μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό.

«Καλά» λιπαρά οξέα

Τα υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά, μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε παθογόνα, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Παρόλο που η φλεγμονή σε χαμηλά επίπεδα είναι μια φυσιολογική απάντηση στο στρες ή σε έναν τραυματισμό, η χρόνια φλεγμονή καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδες, έχει αποδειχθεί πως μειώνει  τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει επιβλαβή βακτήρια και ιούς που προκαλούν ασθένειες. Ακόμη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά του σολομού και της σαρδέλας, καταπολεμούν επίσης αποτελεσματικά τη φλεγμονή.

Επαρκής ύπνος

ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ύπνος και η ανοσολογική απόκριση του σώματος είναι δύο στενά συνδεδεμένοι παράμετροι. Συγκεκριμένα, ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με υψηλότερη ευαισθησία σε ασθένειες. Σε μια μελέτη σε 164 υγιείς ενήλικες, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ εμφάνιζαν συχνότερα κοινό κρυολόγημα από εκείνους που καθημερινά είχαν 6 ώρες ή περισσότερο ύπνου. Συνεπώς, η επαρκής ανάπαυση μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ανοσία ενός ατόμου. Οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε 7 ή περισσότερες ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ενώ οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες και τα μικρότερα παιδιά και βρέφη έως 14 ώρες.

Διακοπή καπνίσματος και έλεγχος πρόσληψης αλκοόλ

Το κάπνισμα είναι μία συνθήκη που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιβλαβής στην ανοσολογική απόκριση ενός οργανισμού. Επιπροσθέτως, το αλκοόλ στην υπερβολή του, δηλαδή σε πρόσληψη μεγαλύτερη των 14 ποτών την εβδομάδα, δύναται επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό.

Φυσική δραστηριότητα

Η τακτική άθληση μέτριας έντασης φαίνεται πως έχει αντιφλεγμονώδη δράση και πως βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας να αναγεννιούνται συχνά. Παραδείγματα άσκησης μέτριας έντασης περιλαμβάνουν το τζόκινγκ, το ποδήλατο, το κολύμπι και το γρήγορο περπάτημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά άθλησης εβδομαδιαία.

Συνοψίζοντας, γίνεται κατανοητό πως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, που όμως με στοχευμένες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορεί να επιτευχθεί, ώστε να εξασφαλίσουμε στο σώμα μας την καλύτερη δυνατή άμυνα.

Διαβάστε ποιες είναι οι Συχνές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.

One Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *