τροφές για να καταπολεμήσουμε το hangover
Υγεία και διατροφή

5 τροφές για να καταπολεμήσουμε το hangover

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Έχει συμβεί σε όλους κάποια στιγμή μετά από μία βραδιά διασκέδασης να βιώσουν το διάσημο hangover, δηλαδή την αντίδραση του σώματος στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ την επόμενη ημέρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, πονοκέφαλο, αφυδάτωση και ζάλη. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς περιλαμβάνει διάφορες ορμονικές και ανοσολογικές αποκρίσεις που βιώνει το σώμα και που προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα. Παρόλο που δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη θεραπεία για το hangover, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα. Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι οι τροφές για να καταπολεμήσουμε το hangover.

5 τροφές για να καταπολεμήσουμε το hangover

Μπανάνες

Μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις του αλκοόλ είναι η αφυδάτωση και η απώλεια ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και το νάτριο. Οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων του σώματος, αφού περιέχουν περίπου το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για αυτό το θρεπτικό συστατικό. Ακόμη, περιέχουν βιταμίνη Β6, που έχει επίσης ευεργετική δράση.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα συγκεκριμένα λαχανικά, όπως σπανάκι, μαρούλι και λαχανίδα, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που ενδέχεται να ελλείπει λόγω της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ. Μια ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος και πως η χρόνια πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια. Ακόμη, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου, ενώ είναι πλούσια και  σε νερό, στοιχεία που βοηθούν στην επανυδάτωση του σώματος.

Αυγά

5 τρόποι για να καταπολεμήσουμε το hangover με τη διατροφή

Τα αυγά είναι πλούσια σε κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μειώνει τα αποθέματα γλουταθειόνης του σώματος, η έλλειψη της οποίας δυσχεραίνει τη διάσπαση των τοξικών υποπροϊόντων του μεταβολισμού του αλκοόλ. Τα αυγά είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσουμε την κυστεϊνη και κατ’ επέκταση τη γλουταθειόνη στο σώμα και, πιθανόν, να βελτιώσουμε τα συμπτώματα του hangover.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών που ενδέχεται να βοηθήσουν να ξεπεραστεί το hangover πιο γρήγορα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης γλυκοπατάτας παρέχει πάνω από 750% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη Α, 15% για το μαγνήσιο και 28% για το κάλιο. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής που σχετίζεται με το hangover, ενώ το μαγνήσιο και το κάλιο χρειάζονται για την αποκατάσταση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών.

Καρπούζι

5 τρόποι για να καταπολεμήσουμε το hangover με τη διατροφή

Δεδομένου ότι ο πονοκέφαλος που σχετίζεται με το hangover συνήθως οφείλεται σε αφυδάτωση και μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να βοηθήσει. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε L-κιτρουλίνη, μια ουσία που μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό μπορεί να σας βοηθήσει στην ενυδάτωση.

Τελικά, παρόλο που δεν υπάρχει κάποια μαγική θεραπεία για το hangover, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το hangover είναι να αποφύγετε το αλκοόλ ή να το καταναλώνετε με μέτρο. Στην περίπτωση όμως που ξεφύγει λίγο η κατανάλωση, υπάρχουν οι 5 τροφές για να καταπολεμήσουμε το hangover και πιθανόν να αισθανθείτε καλύτερα.

Διαβάστε επίσης ποιες είναι οι επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *