τα πράγματα που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου
Τα παιδία παίζει

10 πράγματα που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου

Πολλές φορές πάνω στην κουβέντα και στην χαρά μας όταν μιλάμε με τα παιδιά μας και ερχόμαστε κοντά και συσφίγγουμε τις σχέσεις μας, ξεχνάμε ότι είναι τα παιδιά μας και λέμε πράγματα από τη ζωή μας και την παιδική μας ηλικία. Έλα όμως που έρχεται η ώρα που όλα χρησιμοποιούνται εναντίον μας! Έρχεται δηλαδή η ώρα που αυτά που γνωρίζουν τα παιδιά μας για εμάς χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν για να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους ή την αντίδρασή τους. Έχω μετρήσει σίγουρα 10 πράγματα που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου, αν και διαπιστώνω ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μεγαλώνει και η λίστα.

πράγματα που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου

Σε αυτό το σημείο να επισημάνω και την πολύτιμη βοήθεια των γονιών μας (γιαγιάδων- παππούδων) που μας καίνε σε κάθε συζήτηση με τα εγγόνια τους. Είναι οι ιδανικοί στο να σκάβουν το λάκκο μας πίσω από την πλάτη μας.

Τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου

  1. Πόσα χρόνια έκανες για να τελειώσεις τη σχολή σου. (είτε καθυστέρησες, είτε τελείωσες στην ώρα σου, θα έρθει η ώρα που το παιδί σου θα στο αναφέρει και δεν θα ναι για καλό. Θα πει πχ επειδή εσύ ήσουν φυτό πρέπει να γίνω και εγώ;  Ή από την άλλη  «Μετά εμένα λες. Εσύ πόσα χρόνια έκανες;». Άκρη δεν θα βγάλεις ό,τι και να πεις
  2. Τι βαθμούς είχες στο σχολείο! Παγίδα. Να το παίξεις φυτουλάκι θα το εκνευρίσεις, να το παίξεις μέτρια θα σου την λέει. Μπορείς να αφήσεις τη γιαγιά να κάνει τη δουλειά της. Όλο και κάποιο αριστείο θα έχει κορνιζώσει στο σπίτι της. Εσύ συνεχίζεις ανέμελη το πρήξιμο για διάβασμα, διότι για σένα ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη η καλή πορεία στο σχολείο, όχι ότι η μαμά σου σε είχε με το μαστίγιο.
  3. Ότι δεν συμμάζευες το δωμάτιό σου (αυτό συνήθως το λένε οι γιαγιάδες στα εγγόνια. «Και η μαμά σου τίποτα δεν έκανε όταν ήταν μικρή». Αυτό σκάει στα μούτρα σου και απροειδοποίητα, στην πρώτη παρατήρηση που θα κάνεις για συμμάζεμα δωματίου.
  4. Ότι δεν έτρωγες πολλά από τα υγιεινά που τώρα επιμένεις πχ όσπρια, σαλάτες ή φρούτα, γιατί μετά η απαίτησή σου να τρώνε από όλα, πέφτει στο κενό.
  5. Ότι αργούσες να γυρίσεις σπίτι ενώ η μαμά σου σου έλεγε την ώρα επιστροφής. Περιττή πληροφορία φυσικά αλλά είναι από αυτές που σε αναπόληση των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων ξεφεύγει εύκολα. Το θέμα είναι πώς μαζεύεται μετά και τι τριγμούς θα προκαλέσει. Εσείς ξεκινάτε με το γνωστό «άλλα τα χρόνια τα δικά μας και άλλα τα δικά σας» και όπου βγει!
  6. Ότι είχες νεύρα και μιλούσες απότομα τη μαμά σου. Ντροπή! Νεύρα στη μανούλα; Αυτό εννοείται ότι είναι πληροφορία εκ των έσω δηλαδή της γιαγιάς που καρφώνει το παιδί της στο εγγόνι της. Μα είναι δυνατόν;
  7. Ότι είχες πει κατά καιρούς κάποια ανώδυνα ψέματα στους γονείς σου. Και αυτό μαθαίνεται επίσης από τις γιαγιάδες που ομολογούν πολύ εύκολα όλες τις αμαρτίες των παιδιών τους.  Ώστε ψέματα ε; σου λέει το παιδί σου και αρχίζεις εσύ το ποίημα «άλλα τα χρόνια τα δικά μας και άλλα τα δικά σας» (κολλάει παντού και ας μην βγαίνει νόημα)
  8. Ότι είχες κάνει κοπάνα (και φρόντισε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσεις ενικό αριθμό). Λες εσύ ότι μια φορά είχες κάνει κοπάνα με τους φίλους σου και πήγατε για πρωινό και το σηκώνει σημαία η νεολαία, λες και τη χρωστάς την επιείκεια και την κατανόηση σου σε αντίστοιχη περίπτωση. Τι; Ναι; Ναι, θα γίνει μια φορά και αυτό αλλά μην το δένουμε και κόμπο.
  9. Ότι είχες ανέβει σε μηχανάκι φίλων σου. Όχι, όχι αυτό είναι καταστροφικό. Αν το πεις, ετοιμάσου να περάσεις δύσκολα εξηγώντας τα ανεξήγητα.
  10. Ότι όταν ήσουν παιδί η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη, ή ότι δεν είχες κινητό, ή ότι δεν είχες υπολογιστή ή τέλος πάντων ΜΗΝ ΠΕΙΣ κάτι που να δείχνει τα πέτρινα χρόνια της παιδικής σου ηλικίας. Ετοιμάσου για «τα παλιά χρόνια πώς ζούσατε;», «πόσο μεγάλη είσαι;», «γιαγιούλα είσαι», «είστε οπισθοδρομικοί» και ό,τι άλλο μπορούν να σκεφτούν για να σου δείξουν το χάσμα που σας χωρίζει.

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου διότι επιβαρύνεις τη θέση σου. Θα πρέπει ωστόσο να προειδοποιήσεις γιαγιάδες και παππούδες ότι και η δική τους θέση είναι λεπτή και θα πρέπει να μην ξεμπροστιάζουν χωρίς φόβο και πάθος τα παιδιά τους στα εγγόνια τους, διότι ας μην ξεχνάνε ότι τα παιδιά τους έχουν και αυτά ράμματα για τη γούνα τους που δε θα θέλουν να μάθουν τα εγγόνια. Δεν απειλούμε, απλά προειδοποιούμε!

Είναι φανερό ότι ο “ενδοοικογενειακός” αγώνας επιβίωσης είναι δύσκολος και θέλει έξυπνες απαντήσεις στους υπαινιγμούς και τις βολές που θα πέφτουν από γύρω. Μην ξεγελιέστε στις χαλαρές στιγμές και λέτε παραπάνω από αυτά που πρέπει στα παιδιά σας. Θα βρουν την κατάλληλη στιγμή να κάνουν το χτύπημα κάτω από τη μέση!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *