
Υγιεινό κριθαρότο για δύο
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Happy Valentine’s day everyone! Για όσους ερωτευμένους δεν έχουν προγραμματίσει κάποια έξοδο για φαγητό απόψε, προτείνω αυτή τη φανταστική συνταγή για κριθαρότο, σε μία θρεπτική εκδοχή, που όμως θα θυμίσει δείπνο εστιατορίου. Χωρίς βούτυρο, χωρίς τυρί, με πολλά χρώματα και φανταστική γεύση. Συνδυάστε το υγιεινό κριθαρότο με μία ευφάνταστη σαλάτα, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά με πορτοκάλι και καρύδι, καθώς και ένα ποτήρι από το αγαπημένο σας κρασί και έχετε το ιδανικό (και υγιεινό) ρομαντικό γεύμα.
Υλικά για το υγιεινό κριθαρότο για δύο:
- 160 γρ κριθαράκι ολικής άλεσης
- ½ κρεμμύδι ξερό
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 κολοκυθάκια
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 ml ζωμό λαχανικών (βραστό νερό με ένα κύβο λαχανικών μειωμένου αλατιού)
- 40 ml λευκό κρασί
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό
- αλάτι, πιπέρι
- 4 κ.σ. κατίκι Δομοκού.
Εκτέλεση για το υγιεινό κριθαρότο για δύο:
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά στο μούλτι (μερικά πατήματα μόνο, δε θέλουμε να είναι εντελώς ψιλοκομμένα).
- Σε ένα βαθύ τηγάνι/κατσαρόλα με αντικολλητική επιφάνεια σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι και στη συνέχεια όλα τα λαχανικά με 1 κ.σ. ελαιόλαδο για λίγα λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και τη μισή ποσότητα του ζωμού και μειώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
- Μόλις ρουφήξει τα υγρά, προσθέτουμε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό σε κουταλιές μέχρι να βράσει το κριθαράκι και να γίνει κρεμώδες. Το βασικό είναι να προσέχουμε πότε ρουφάει τα υγρά και να ανακατεύουμε συστηματικά με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό στο τέλος μέχρι να μαλακώσει τελείως, αλλά να μη λασπώσει.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Συνολικά το βράσιμο παίρνει περίπου 20-25 λεπτά.
- Σερβίρουμε με 2 κ.σ. κατίκι σε κάθε μερίδα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σταγόνες ελαιόλαδου.
Διατροφική ανάλυση/μερίδα:
- Πρωτεΐνη: 19 γρ.
- Λιπαρά: 10 γρ. λιπαρών.
- Υδατάνθρακες: 60 γρ.
- Φυτικές ίνες: 13 γρ.
- Θερμίδες: 395 kcal.
- Βιταμίνη C: 135 mgr (180% της ΣΗΠ: Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης).
- Φολικό οξύ: 155 μgr (40% της ΣΗΠ).
- Σίδηρος: 4 mg (22% της ΣΗΠ).
- Βιταμίνη A: 10.000 IU (450% της ΣΗΠ).

