
Θρεπτική σπανακόπιτα χωρίς φύλλο
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Πρόσφατα, δοκίμασα να φτιάξω μία πιο ελαφριά παραλλαγή σπανακόπιτας, εμπνευσμένη από τις κλασικές μπατζίνες χωρίς φύλλο και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Είναι εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη. Εκτός αυτού, μπορεί να θεωρηθεί πλήρες γεύμα καθώς παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και λαχανικά, δηλαδή όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός ισορροπημένου πιάτου. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για θρεπτική σπανακόπιτα χωρίς φύλλο ως ένα χορταστικό σνακ ή ένα πλήρες βραδινό, γεμάτο ωφέλιμα συστατικά όπως φολικό οξύ, βιταμίνες Β12 και C, σίδηρο και ασβέστιο.
Yλικά για τη θρεπτική σπανακόπιτα χωρίς φύλλο
- 2 αυγά
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 100 γρ. γάλα 1,5%
- 100 γρ. αλεύρι φαριναπ ολικής άλεσης
- 50 γρ. τυρί τύπου φέτα χαμηλών λιπαρών
- 100 γρ. φρέσκο ανθότυρο
- 250 γρ σπανάκι, χοντροκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσινο μέρος ψιλοκομμένο
- άνηθος, ψιλοκομμένος
- μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση για τη θρεπτική σπανακόπιτα χωρίς φύλλο
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε να πέσει ο όγκος τους και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
- Ρίχνουμε από πάνω το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, αν χρειαστεί με τα χέρια.
- Θρυμματίζουμε μέσα στο μπολ τη φέτα και το ανθότυρο με τα χέρια και την ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα.
- Χωρίς να σουρώσουμε, προσθέτουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι (δεν ξεχνάμε ότι η φέτα είναι ήδη αλμυρή) και μαύρο πιπέρι.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη ταρτιέρα ή ταψί 25 εκ., ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά (παρακολουθούμε για να μην καεί). Προαιρετικά μπορούμε να τοποθετήσουμε και αντικολλητικό χαρτί πριν ρίξουμε το μείγμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 20 λεπτά και σερβίρουμε.
Διατροφική ανάλυση ανά κομμάτι (για 6 κομμάτια):

- Πρωτεΐνη: 12,5 gr.
- Υδατάνθρακες: 13,5 gr.
- Λιπαρά: 6 gr.
- Θερμίδες: 160 kcal.
- Φυτικές ίνες: 3 gr.
- Φολικό οξύ: 112 μgr (30% της ΣΗΠ – Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη).
- Βιταμίνη Β12: 0,5 μgr (23% της ΣΗΠ).
- Βιταμίνη C: 14 mgr (17% της ΣΗΠ).
- Ασβέστιο: 172 mgr (18% της ΣΗΠ).
- Σίδηρος: 2,2 mgr (12% της ΣΗΠ).

