τα οφέλη των προβιοτικών στην υγεία μας
Υγεία και διατροφή

Τα οφέλη των προβιοτικών στην υγεία

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Όλο και περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα συνδέεται με τη γενικότερη υγεία και τις ασθένειες. Τα προβιοτικά προάγουν μια υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Συνεπώς τα οφέλη των προβιοτικών στην υγεία όπως θα δούμε παρακάτω, είναι πολλά και σημαντικά.

Μερικά από αυτά είναι η θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή και πεπτική υγεία και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η λήψη των προβιοτικών σε μορφή συμπληρώματος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, ωστόσο δεν αποτελεί μονόδρομο καθώς όπως θα αναφέρουμε παρακάτω υπάρχουν τροφές που αποτελούν πολύ καλές πηγές τους.

Πώς δρουν;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να καταναλωθούν μέσω ζυμωμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων. Γνωρίζουμε πως σε κάθε φυσιολογικό, υγιές έντερο υπάρχουν περίπου 100 τρισεκατομμύρια (!) μικροοργανισμοί, επονομαζόμενοι ως μικροχλωρίδα, οι οποίοι έχουν καταλυτικό ρόλο στην υγεία καθώς διατηρούν τα παθογόνα, δηλαδή τους βλαβερούς μικροοργανισμούς σε έλεγχο, προστατεύοντάς μας από διάφορες ασθένειες.  Συνεπώς, η ενίσχυση αυτής της μικροχλωρίδας μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη των προβιοτικών.

οι μικροοργανισμοί του εντέρου

Πιθανά οφέλη των προβιοτικών στην υγεία, που έχουν αναφερθεί σε μελέτες είναι τα εξής:

  • Ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου
  • Ενίσχυση εγκεφαλικής λειτουργίας
  • Μείωση τιμών λιποπρωτεϊνών αίματος, όπως ολική χοληστερόλη και LDL
  • Ενίσχυση ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού
  • Μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Συμβολή στην απώλεια βάρους
  • Βελτίωση συμπτωμάτων των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου όπως νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, έλκος στομάχου και IBS
τροφές από όπου μπορούμε να λάβουμε προβιοτικά

Καλές πηγές:

  • Κεφίρ και ξινόγαλο
  • Τυρί cottage και μοτσαρέλα
  • Γιαούρτι: Διαβάστε τις ετικέτες ώστε να βεβαιωθείτε ότι περιέχουν καλλιέργεια-μαγιά γιαούρτης. Προτιμήστε γιαούρτια τοπικών παραγωγών, που υπόκεινται σε λιγότερη επεξεργασία και διατηρούν μεγαλύτερο μέρος των προβιοτικών τους.
  • Πίκλες αγγουριού, και συγκεκριμένα οι πίκλες που ζυμώνονται με αλατόνερο και όχι με ξύδι.
  • Τempeh: Προϊόν ζυμωμένης σόγιας.

Εν κατακλείδι, βλέπουμε πως η αύξηση της πρόσληψης προβιοτικών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της υγείας του οργανισμού. Η λήψη τους βέβαια σε μορφή συμπληρώματος δεν είναι απαραίτητη, εάν δεν υπάρχει σύσταση από ιατρό ή διατροφολόγο. Μπορούμε να αποφύγουμε την άσκοπη χρήση τους και να πετύχουμε εξίσου καλά αποτελέσματα εντάσσοντας σε καθημερινή βάση τα τρόφιμα-πηγές στη διατροφή μας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *